wtorek, 11 marca 2014

Ziołowy rosół z królika.


Aromatyczny, ziołowy wywar ugotowany na mięsie z królika. Prosta, smaczna zupa.
Na bulion wykorzystałem resztki z tuszki królika z Ischii.
Podany z makaronem ryżowym.









Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 558 93,9 15,8 281,8 14,3 10,0
Porcja: 260 15,7 2,6 47,0 2,4 1,7






Koszyk produktów:

  • okrawki mięsa z królika (kark, dolne części przednich łapek, tłuszcz okrojony z tuszki)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • kawałek włoskiej kapusty
  • łodyga selera naciowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
Zioła:
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • gałązka listków selera




Okrawki mięsa (umyte) zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu około godziny.










Zbierz tworzącą się zawiesinę i dodaj warzywa. Gotuj kolejną godzinę. 
Rosół może jedynie "mrugać", nie powinien wrzeć.
Dodaj następnie wszystkie zioła i przyprawy.
Po kolejnej godzinie dopraw solą i pieprzem, przecedź wywar.







Podawaj z oddzielnie ugotowanym makaronem ryżowym, obficie posypany natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. jadłam kilka razy rosół z królika, jest lekko słodki , taki inny niż drobiowo-wołowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stąd też pomysł na zioła - lekko zaostrzają smak :-)

      Usuń