czwartek, 20 marca 2014

Zupa - krem z pieczonych warzyw


Smakowita zupa - krem. A właściwie zupa - remanent.
Miałem w lodówce trochę warzyw, z którymi trzeba było coś zrobić. I wyszło, że to coś, to smaczny krem z zielonych (w większości) warzyw z kolendrą. Podana z czosnkowymi grzankami - idealna. Delikatna, aromatyczna, kremowa...






Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 705 127,0 69,7 167,8 29,8 8,9
Porcja: 284 21,2 11,6 28,0 5,0 1,5



Koszyk produktów:
  • łodyga brokuła
  • pół cukinii
  • ćwierć bakłażana
  • por
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • ok. 15 dag mrożonej fasolki
  • 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • 1,5 litra bulionu (użyłem rosołu z kury)
  • pół pęczka świeżej kolendry

Wszystkie warzywa pokrój niezbyt drobno i rozłóż na papierze do pieczenia. Skrop oliwą i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją.







Rosół przecedź i zagotuj. 
Wrzuć do niego mrożoną fasolkę i soczewicę. Gotuj, aż fasolka będzie prawie miękka - ok. 15 minut.
Dodaj warzywa z piekarnika i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj całość na gładki krem.
W wypadku, gdyby krem okazał się zbyt gęsty - możesz dolać odrobinę wody, w przeciwnym - trochę śmietany.


Zagotuj i zdejmij z ognia.
Podawaj gorący z grzankami czosnkowymi, udekorowany liskiem kolendry.

1 komentarz: