wtorek, 1 kwietnia 2014

Brownie - szybko i słodko.



Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie.
Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.








Porcje: 12 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 4 116 59,7 276,3 352,9 24,1 28,5
Porcja: 343 5,0 23,0 29,4 2,0 2,4



Koszyk produktów:
  • pół szklanki mąki tortowej lub krupczatki 
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • laska wanilii
  • kostka (200 g) masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli 





Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę.









Rozkrój wzdłuż laskę wanilii, wydrap nożem pestki.
Pestki dorzuć do cukru, resztę wykorzystaj do zrobienia cukru waniliowego - pokrój laskę na mniejsze kawałki i zasyp szklanką cukru (w słoiku). Zakręć i odstaw na kilka dni. Po zużyciu cukru laskę można wykorzystać jeszcze raz.




Wbij do miski żółtka, wsyp cukier i wanilię.
Ubijaj, aż otrzymasz gładką, białą masę.









Dodawaj partiami mąkę i nadal ubijaj.













Rozpuszczoną z masłem czekoladę przestudź i wlewaj stopniowo do ciasta, cały czas mieszając.









Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Przekładaj do ciasta partiami i wymieszaj dokładnie łopatką.









Ciasto przelej do foremki (u mnie 21 x 25 cm).
Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 160 - 170 stopni (góra - dół) i piecz ok. 25 minut, aż na wierzchu utworzy się ładnie spieczona skorupka.
Możesz przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.



Po wyjęciu z piekarnika przestudź w formie. 
Wyjmij, pokrój i podawaj.
Samo.
Z lodami.
Z sosem waniliowym.
Do wyboru.

4 komentarze: