Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie?
W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.
Koszyk produktów:
- szklanka kaszy gryczanej
- 5 - 6 łyżek oliwy
- ok. 1 litra bulionu (u mnie był wołowy)
- mięso z dwóch udek z kurczaka
- spora czerwona papryka
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki białego wina
- tarty parmezan - ok. pół szklanki
- łyżka masła
- natka pietruszki
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoty kolor.
Smaż, aż papryka zmięknie.
Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu.
Dodaj posiekany czosnek.
Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
Dodawaj po chochli bulion i mieszaj.
Kiedy kasza będzie "al dente", tzn. ugotowana, ale jeszcze jędrna, nie rozgotowana, przełóż do niej usmażonego kurczaka z papryką.
Dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj.
Udekoruj natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz