wtorek, 8 kwietnia 2014

Pikantny krem curry z brokuła.



Krem z brokułów to dosyć popularna i bardzo smaczna zupa.
Dzisiaj w pikantnej, nieco orientalnej odsłonie - z dodatkiem curry i kolendry.
Podana z groszkiem ptysiowym - pycha!









Koszyk produktów:


  • 1 brokuł
  • użyłem dodatkowo pozostałych w lodówce - łodyga brokuła, ćwiartka cukinii, kilka szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryczka pepperoni
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pęczek świeżej kolendry
  • łyżka przyprawy curry
  • dwie łyżki oliwy
  • groszek ptysiowy lub malutkie grzanki

Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego oliwę.
Wrzuć posiekane drobno czosnek i papryczkę.
Podsmaż, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć.







Wrzuć do garnka pokrojone w grubą kostkę łodygi brokuła i co tam jeszcze masz ochotę - lepiej, żeby to były zielone warzywa.
Podsmaż na dość dużym ogniu często mieszając.
Kiedy warzywa zaczną się rumienić - wsyp czubatą łyżkę przyprawy curry i dokładnie wymieszaj.







Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut.









Dołóż do garnka różę brokuła podzieloną na małe kawałki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Możesz nawet lekko rozgotować.
Zestaw z ognia i lekko przestudź.
Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku - jeżeli trzeba.




Zagotuj i podawaj gorący krem z groszkiem ptysiowym, udekorowany listkami kolendry.



1 komentarz: