wtorek, 8 kwietnia 2014

Tagliatelle aglio e olio - najprostszy makaron świata



Najprostszy, najszybszy i (zdaniem moich Dziewczyn) najsmaczniejszy makaron!
Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu!
A jakie pyszności!
Oto wstążki z czosnkiem i oliwą!








Koszyk produktów (3 osoby):


  • ok. 30 dag makaronu wstążki lub spaghetti - powinien być raczej długi, użyłem tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 4 - 5 łyżek oliwy
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/3 opakowanie rukoli

Na gorącą patelnię wlej oliwę, wrzuć obrany i rozgnieciony czosnek.
Podsmaż go na złoty kolor, ale nie przypal.
Usmażony czosnek zdejmij z patelni.
Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu, odcedź i wrzuć na patelnię z oliwą.
Wymieszaj dokładnie.





Na talerze wyłóż rukolę i pomidorki pokrojone na połówki.
Skrop delikatnie oliwą.
Wyłóż makaron i podawaj.
Możesz posypać świeżo startym parmezanem.

1 komentarz: