piątek, 4 kwietnia 2014

Wielkanoc za pasem...



Jak wiecie, Kochani czytelnicy, gusta kulinarne mam bardzo różne - od kuchni włoskiej do polskiej. Od dań tradycyjnych po fusion.
Ale Święta - tu zawsze dominują tradycyjne, polskie dania.
Zaczynamy więc przygotowania do Świąt, bo pora ku temu najwyższa!





1.  Szynka. Koniecznie domowa, uwędzona i sparzona. Przepis na szynkę znajdziesz tu>>.
Przygotowałem przedwczoraj kawałek (ok. 1,5 kg) szynki wieprzowej (zrazówki).

Umyte i osuszone mięso dokładnie natarłem przyprawami i zalałem w szklanym naczyniu wodą z wywarem jarzynowym w stosunku 3:1.
Obciążone i zamknięte w naczyniu mięso poszło do lodówki.
Raz dziennie je obracam i lekko masuję.







Dzisiaj nastawiłem zakwas na żurek.
Słoik z zakwasem stanął na parapecie (południowym), zamknięty zakrętką ze zrobionym otworami.
Jutro dodam jeszcze razową skórkę z chleba, w przyszłym tygodniu doleję nieco wody.
Litr dobrego zakwasu wystarczy.



W przyszłym tygodniu będę przygotowywał mięso na białą kiełbasę. Zapraszam!

1 komentarz:

  1. u mnie też tylko tradycyjne rzeczy na stole wielkanocnym będą:) Szynkę zamierzam zrobić w weekend:)

    OdpowiedzUsuń