wtorek, 1 kwietnia 2014

Wielkopolski pyrczok


Niedawno był placek ziemniaczany, tarta ziemniaczana, obydwie potrawy pochodzenia włoskiego.
Dzisiaj nasz, polski - a właściwie wielkopolski - pyrczok.
Często robiła go maja babcia, która z Wielkopolski pochodziła.
Smaczny jak przekąska, może również służyć jako dodatek do drugiego dania, a podany z dowolnym sosem - jako samodzielny posiłek.




Koszyk produktów:


  • ok. 1,5 - 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki (tyle, aby ciasto było dość gęste)
  • sól, pieprz - do smaku
  • dwie łyżki masła
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka majeranku








Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach - jak na placki.
Dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
Dodaj tyle mąki, aby ciasto było trochę bardziej gęste niż na placki ziemniaczane.







Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, posyp tartą bułką i połóż na wierzchu wiórki masła.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół).









Piecz ok. 25 - 30 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący.
Trochę przestudź i wyjmij z formy.
Podawaj na ciepło posypane koperkiem.
Lub na ciepło, jako dodatek.
Lub na zimno jako zakąskę....
..........

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz