piątek, 28 lutego 2014

Toskańska zupa fasolowa




Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii.
Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!





Porcje: 8 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 709 174,6 162,6 415,3 63,4 21,9
Porcja: 464 21,8 20,3 51,9 7,9 2,7


czwartek, 27 lutego 2014

Churros. Pączkowe churros.


W tłusty czwartek pączki robią i jedzą wszyscy. Proponuję oryginalność i zrobienie (oraz zjedzenie ze smakiem) hiszpańskich ciasteczek pączkopodobnych. Nazywają się churros. Podawane są posypane cukrem - pudrem i (jak ktoś lubi) cynamonem. Hiszpanie jedzą je chętnie na śniadanie, maczając w gorącej czekoladzie.




Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 178 23,6 21,4 222,3 6,0 5,0
Porcja: 393 7,9 7,1 74,1 2,0 1,7


Faworki. Chorwackie Faworki.


Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule?
Niech będą kroštule.








Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 662 54,1 43,6 233,9 7,1 12,5
Porcja: 277 9,0 7,3 39,0 1,2 2,1


Tarta. Ziemniaczana Tarta!


Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z szynką i parmezanem. Może służyć jako przekąska, ale świetnie nada się jako danie główne.
Można podać jedynie z sałatką, można również z sosem - pomidorowym czy grzybowym. Danie pochodzące z Kampanii (południowe Włochy, okolice Neapolu)






Porcje: 6 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 2 877 129,2 144,5 285,3 23,2 17,0
Porcja: 480 21,5 24,1 47,6 3,9 2,8


środa, 26 lutego 2014

Trufle. Istryjskie Trufle.


Dzisiaj danie - wspomnienie z wakacji. Otworzyłem przywieziony z Istrii słoiczek trufli pokrojonych w cienkie plasterki i zakonserwowanych w oliwie.
Smak - bardzo specyficzny, ale ja je uwielbiam. Polecam bardzo proste danie - makaron z truflami. Na Istrii dostaniesz w każdej konobie.
Cena trufli poraża - słoiczek 30 g kosztuje 100 HRK, czyli ok. 60 zł. Ale na porcję potrzebujesz dosłownie kilka plasterków.
Cena takiej porcji makaronu to ok. 5 zł (w Chorwacji nie mniej niż 20 zł za porcję).



Porcji: 1434 Wartości jednej porcji [kcal]: 478
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 19,9 13,9 68,5 6,5
Całość: 59,7 41,7 205,6 19,4


Pomidor. Nadziany Pomidor.


Niedawno były pomidory po prowansalsku. Dzisiaj wersja włoska - z tartą bułką i serem. Równie dobra, ale zdecydowanie mniej kaloryczna.
Idealna przystawka przed obiadem.
Cena ok. 2,0 zł/porcję - tylko jeść.








Porcji: 1038 Wartości jednej porcji [kcal]: 346
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 4,4 26,2 24,5 1,7
Całość: 13,1 78,5 73,4 5,1


Uda. Nadziane Uda.


Smakowite połączenie kurczaka z sosem pomarańczowym. Zawinięte w udka suszone pomidory i pistacje dają ciekawy efekt smakowy, szczególnie na tle lekko słodkawego sosu. Warto spróbować. Do tego pieczone ziemniaczki z dipem z ricotty.
Danie równie smaczne, co atrakcyjne - zrobisz nim wrażenie na gościach!
A i cena atrakcyjna - ok. 6,5 zł za porcję.




Porcji: 3012 Wartości jednej porcji [kcal]: 1004
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 51,2 57,7 77,9 6,0
Całość: 153,6 173,2 233,8 18,0


wtorek, 25 lutego 2014

Rillettes. Kacze Rillettes.

Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu.
Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.
Cena dobra - ok. 21 zł za dwie spore miseczki rillettes (około kilograma).



Wartości odżywcze całej porcji [kcal]: 2845
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
156,1 223,0 6,6 0,7


poniedziałek, 24 lutego 2014

Makaron. Porowy Makaron.


Łatwy i szybki makaron. Ale jaki dobry! Z pieczarkami i porami - zdrowy, smaczny i pożywny. Coś potrzeba więcej? No, lampka białego wina...

Cena tego dania to około 5 zł za porcję.









Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 459
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
19,1 15,5 63,9 8,0


Łosoś. Koprowy Łosoś.



Grillowany filet z łososia podany na puree z jabłek i włoskiego kopru w towarzystwie czerwonej soczewicy. Aż mi zielono od tych warzyw! Po polsku - ryba z warzywami w wersji lux. Pycha!
Cena niewygórowana - ok. 8 zł za porcję.





Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 510
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
33,5 23,1 45,4 8,5


niedziela, 23 lutego 2014

Mascarpone. Owocowy Mascarpone.



Po dobrym, niezbyt obfitym obiedzie deserek jak marzenie. Lekki, puszysty, owocowy, niezbyt słodki.
Szybki w przygotowaniu i na tyle atrakcyjny, że nada się na każdą okazję.

Niedrogi, ok. 2,7 zł za porcję.



Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 457
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
3,7 34,6 36,6 4,2






Torta. Di Patate Torta.


Torta do patate brzmi dumnie. Ale po polsku też fajnie - babka ziemniaczana, kugel, pyrczok...
Jak zwał, tak zwał, wyrośnięty, upieczony w piekarniku duży placek ziemniaczany :-)
Bardzo prosty, ale smaczny dodatek do obiadu.
Cena szokująca - ok. 2 zł za 12 porcji!




Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 119
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
2,8 1,2 25,8 2,0


Polędwiczki. Balsamiczne Polędwiczki.



Bardzo szybkie w przyrządzeniu, aromatyczne i smakowite mięso. Danie pochodzi z Emilii - Romanii.
Podane z sałatą i polane sosem z octu balsamicznego polędwiczki idealnie nadają się na niedzielny obiad.
I, w sumie, nie takie drogie - wyszło 6 porcji po ok. 6,5 zł/porcję.





Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 312
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
45,9 12,4 2,3 0,5


Soczewica. Wyrolowana Soczewica.


Małe, takie na jeden - dwa kęsy zawiniątka z cukinii i bakłażana (grillowanych) z pikantnym farszem z zielonej soczewicy. Świetna przekąska, doskonała zakąska, idealna przystawka. Uniwersalna, bo świetnie smakuje zapieczona z sosem pomidorowym, ale również na zimno jest niezła.
Podana porcja farszu wystarcza na zakąskę dla ok. 8 - 10 osób (po dwie roladki. Cena takiej porcji to ok. 2,75 zł.



Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 166
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
12,7 10,6 6,7 2,2


czwartek, 20 lutego 2014

Pappardelle. Kiełbasiane Pappardelle.


Szybki i smaczny posiłek. Jako pierwsze lub drugie danie. Kiełbasa i makaron zapewniają wartości energetyczne posiłku a por - to bezcenne źródło witamin i minerałów. Na dodatek wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Samo zdrowie!
W dodatku tanie.
Cena porcji to ok. 6 zł




Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 634
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
22,9 46,0 29,0 1,95


Torcik. Walentynkowy Torcik.


Beza z prażonym orzechami plus puszysty mus czekoladowy. Torcik tak lekki, że sam leci do gąbki! Moje Walentynki dały mu radę zaraz po obiedzie. Tylko się oblizały. Mnie zostały okruchy orzechów :-(









Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 358
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
6,3 26,8 24,5 2,9


środa, 19 lutego 2014

Pomidor. Wypchany Pomidor!


Coś zasmakowała mi kuchnia Michela Morana. To znowu z jego książki.
Prowansalskie pomidory faszerowane kiełbasą (w moim przypadku i mięsem).
Świetny smak i znakomita przystawka. Chociaż trochę więcej i na główne danie wystarczy.







Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 760
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
22,5 63,5 30,8 5


Gulasz. Spapryczony Gulasz.


Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy....
Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami. 






Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 827
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
34,7 63,3 35,1 5,3