piątek, 18 kwietnia 2014

Eko - pisanki. Bez chemii!





Polecam dzisiaj pisanki wykonane bez chemii!
Naturalne, roślinne barwniki!
Efekt - super.
Jajka farbowane w wywarze z czerwonej kapusty (niebieskie), wywarze z buraków (fioletowo - różowe), kurkumie (żółte) i łupinach z cebuli (brązowe).
Czasochłonne, ale warto!



czwartek, 17 kwietnia 2014

Risotto ze szparagami i szynką serrano




Trochę inne risotto przyrządzone ze szparagami i suszoną szynką serrano.
Jak każde risotto - dla mnie bomba!
I jak (prawie) każde risotto - remanent w lodówce.
Dla Włochów to pierwsze danie, ale nam wystarczyło jako obiad - porcja była jedynie nieco  większa.





sobota, 12 kwietnia 2014

Dorsz z musem z pietruszki na szparagowym risotto



Świeży dorsz to moja ulubiona ryba. W tej postaci - jeszcze bardziej.
Risotto z młodymi szparagami i mus z pietruszki świetnie się komponują z taką rybką.



piątek, 11 kwietnia 2014

Warzywne placki z pieczarkami




Placki - jak ziemniaczane, ale z dodatkiem innych warzyw - marchewki i cukinii.
Bardzo chrupiące i smaczne.
Podane z sosem pieczarkowo - porowym stanowią solidny obiad.




Kaszotto gryczane z kurczakiem




Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie?
W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.




Wielkanoc za pasem - domowa kiełbasa i wędzony boczek



Ciąg dalszy przygotowań kulinarnych do Wielkanocy.
Niezbędna biała kiełbasa!
Dzisiaj zmieliłem i nasoliłem mięso - według wcześniejszego przepisu

Przygotowałem również boczek do wędzenia.






wtorek, 8 kwietnia 2014

Tagliatelle aglio e olio - najprostszy makaron świata


Najprostszy, najszybszy i (zdaniem moich Dziewczyn) najsmaczniejszy makaron!
Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu!
A jakie pyszności!
Oto wstążki z czosnkiem i oliwą!






Pikantny krem curry z brokuła.



Krem z brokułów to dosyć popularna i bardzo smaczna zupa.
Dzisiaj w pikantnej, nieco orientalnej odsłonie - z dodatkiem curry i kolendry.
Podana z groszkiem ptysiowym - pycha!







niedziela, 6 kwietnia 2014

No to klops!



Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops!
Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami.
Wiosenny klops!
Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!





piątek, 4 kwietnia 2014

Wielkanoc za pasem...



Jak wiecie, Kochani czytelnicy, gusta kulinarne mam bardzo różne - od kuchni włoskiej do polskiej. Od dań tradycyjnych po fusion.
Ale Święta - tu zawsze dominują tradycyjne, polskie dania.
Zaczynamy więc przygotowania do Świąt, bo pora ku temu najwyższa!



czwartek, 3 kwietnia 2014

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler



Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także proste i najbardziej oczywiste.
Ale nigdy w życiu nie ugotowałem fasolki po bretońsku!
To jest mój pierwszy raz!
Sięgnąłem po przepis Pani Magdy Gessler, ale ponieważ ja nic nie umiem wprost - więc przepis też jest nieco inny.


środa, 2 kwietnia 2014

Kotlety z kalafiora



Smaczny i na pewno lepszy obiad niż mielone, chociaż w smaku podobne.
I technika wykonania również.
Zamiast mięsa  - warzywa.
Samo zdrowie.








Czosnkowa pasta z awokado


Dla miłośników masełka czosnkowego, którzy uważają, że masło jest niezdrowe (?).
Bardzo smaczna, pikantna pasta do chlebka.










Gulasz z indyka z pieczarkami



Gulasz jak gulasz. Mięso, papryka, cebula - potrawa znana i lubiana. Dzisiaj, pod wpływem moich dziewczyn wersja nieco bardziej light. Mięso z indyka. Czy to jeszcze jest gulasz? Sam nie wiem, ale ponieważ technologia przyrządzenia jest żywcem wzięta z węgierskiego oryginału, niech będzie gulasz. Aha, jeszcze pieczarki... 


wtorek, 1 kwietnia 2014

Wielkopolski pyrczok


Niedawno był placek ziemniaczany, tarta ziemniaczana, obydwie potrawy pochodzenia włoskiego.
Dzisiaj nasz, polski - a właściwie wielkopolski - pyrczok.
Często robiła go maja babcia, która z Wielkopolski pochodziła.
Smaczny jak przekąska, może również służyć jako dodatek do drugiego dania, a podany z dowolnym sosem - jako samodzielny posiłek.


Brownie - szybko i słodko.



Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie.
Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.








Porcje: 12 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 4 116 59,7 276,3 352,9 24,1 28,5
Porcja: 343 5,0 23,0 29,4 2,0 2,4