No cóż, zupa jak zupa. Ale tum mamy dwie ciekawostki kulinarne - kapustę z Yorku oraz rzepę i pasternak jako składniki wywaru.
W sumie bardzo smaczna zupa jarzynowa.
Składniki na garnek 4 - osobowy (ok. 2 litrów)
- 1 - 2 ziemniaki
- dwie marchewki
- por
- gałązka selera naciowego
- kapusta z Yorku (może być włoska)
- cebulka - mała
- połówka średniej rzepy (może być seler)
- pasternak (lub pietruszka)
- sól, pieprz ziarnisty
- 2 gałązki natki pietruszki
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Warzywa pokrój w kostkę, marchew w półplasterki, cebulę zostaw w całości (z łupiną). Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb i pokrój w paski.
Warzywa zalej zimną wodą (ok. 2 litrów), zagotuj i pozwól, aby wywar powolutku się gotował na małym ogniu - ok. godziny. Po 30 minutach dodaj przyprawy i gałązki pietruszki.
Po godzinie wrzuć posiekaną kapustę i gotuj do miękkości (ok. 15 - 20 minut). Dopraw do smaku i podawaj.
W Dublinie, w dzielnicy Temple Bar w każdy weekend odbywają się popularne targi żywności ekologicznej, gdzie można kupić nie tylko warzywa z eko - upraw, ale również mięso, sery, wszelkiego rodzaju pieczywa i przetwory.
Cieszą się dużą popularnością, chociaż ceny nie są zbyt przyjazne. :-)
Proste przepisy są najlepsze. Pyszna zupka. :)
OdpowiedzUsuń