Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-)
Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.
Porcja na 5 - 6 osób (lub dwa obiady dla 3):
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- dwie nieduże cebule
- dwa ząbki czosnku
- ok. 10 - 20 dag tartej bułki
- jajko
- olej lub smalec do smażenia
Sos koperkowy:
- dwie łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,3 l bulionu warzywnego lub mięsnego (żadnych kostek!)
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz - do smaku
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa i wyrób rękami z jajkiem na spoistą masę. W razie, gdyby masa była zbyt kleista można dodać nieco tartej bułki.
Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce.
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż na złoto pulpety.
Wiem, że to niezdrowe, ale na smalcu smakują lepiej...
Posiekaj drobno koperek, łodyżki zachowaj w całości - zwiąż nitką.
Rozpuść w rondelku masło...
... dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aby otrzymać jasną zasmażkę.
Wlej do zasmażki zimny bulion, mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki.
Wrzuć do rondelka związane łodyżki koperku i mieszając gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
Dopraw do smaku.
Wlej sos do rondla z pulpetami, wsyp posiekany koperek, wymieszaj dokładnie i duś kilka minut pod przykryciem.
Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
pyszne!
OdpowiedzUsuńDo puletów nie dodaje się żadnych przypraw?
OdpowiedzUsuń"Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce."
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taką ładną białą bułkę tartą ?
Można zetrzeć samemu
UsuńPrzede wszystkim bez buły tartej i bez mąki... U mnie na blogu przepis na Klopsiki wołowe w diecie low carb, pyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuń