Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii.
Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!
Porcje: | 8 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 3 709 | 174,6 | 162,6 | 415,3 | 63,4 | 21,9 | |||
Porcja: | 464 | 21,8 | 20,3 | 51,9 | 7,9 | 2,7 | |||
Koszyczek produktów:
- 2 łyżki oliwy
- ok. 25 dag wędzonego, chudego boczku (bo skąd tu wziąć pancettę?)
- 3 cebule (dałem jedną czerwoną)
- 3 ząbki czosnku
- duża marchewka
- średnia cukinia
- 3 łodygi selera naciowego
- ćwiartka włoskiej kapusty
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 0,5 litra bulionu (najlepiej wołowego, może być warzywny - byle nie z kostki!)
- 1,5 szklanki czerwonej fasoli
- świeży tymianek - 4 - 5 gałązek
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 8 cienkich kromek ciabatty (lub pszennego chleba)
Fasolę namocz na noc w wodzie.
Boczek (pancettę) pokrój w grubą kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek zgnieć i posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek i smaż ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
Pokrój grubo obraną marchewkę, oczyszczone łodygi selera i umytą cukinię.
Dodaj warzywa do garnka.
Dołóż grubo poszatkowaną kapustę, odsączoną fasolę i pomidory z zalewą.
Wlej bulion, ok. 2 litrów wody i zagotuj całość.
Gotuj na małym ogniu około 2 godzin - bez przykrycia.
Po dwóch godzinach dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 20 - 30 minut. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba.
Pokrojoną ciabattę podsmaż na grzanki w piekarniku lub tosterze.
Włóż do miseczki grzankę i zalej zupą.
Można skropić odrobiną dobrej oliwy.
danie wygląda smacznie:) lubię takie konkretne zupy:) ciekawy blog, dodaje do obserwowanych:)
OdpowiedzUsuńMiłe słowa :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSycące, zdrowe i pyszne danie. Dla mnie rewelacja. :)
OdpowiedzUsuń