piątek, 28 lutego 2014

Toskańska zupa fasolowa




Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii.
Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!





Porcje: 8 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 3 709 174,6 162,6 415,3 63,4 21,9
Porcja: 464 21,8 20,3 51,9 7,9 2,7



Koszyczek produktów:
  • 2 łyżki oliwy

  • ok. 25 dag wędzonego, chudego boczku (bo skąd tu wziąć pancettę?)
  • 3 cebule (dałem jedną czerwoną)
  • 3 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • średnia cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 0,5 litra bulionu (najlepiej wołowego, może być warzywny - byle nie z kostki!)
  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli
  • świeży tymianek - 4 - 5 gałązek
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 8 cienkich kromek ciabatty (lub pszennego chleba)


Fasolę namocz na noc w wodzie.
Boczek (pancettę) pokrój w grubą kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek zgnieć i posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek i smaż ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.






Pokrój grubo obraną marchewkę, oczyszczone łodygi selera i umytą cukinię. 
Dodaj warzywa do garnka.










Dołóż grubo poszatkowaną kapustę, odsączoną fasolę i pomidory z zalewą.
Wlej bulion, ok. 2 litrów wody i zagotuj całość. 
Gotuj na małym ogniu około 2 godzin - bez przykrycia.
Po dwóch godzinach dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 20 - 30 minut. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba.




Pokrojoną ciabattę podsmaż na grzanki w piekarniku lub tosterze.
Włóż do miseczki grzankę i zalej zupą.
Można skropić odrobiną dobrej oliwy.

3 komentarze:

  1. danie wygląda smacznie:) lubię takie konkretne zupy:) ciekawy blog, dodaje do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sycące, zdrowe i pyszne danie. Dla mnie rewelacja. :)

    OdpowiedzUsuń