Jedna z irlandzkich specjalności - jagnięcina.
Rewelacyjne kotleciki z młodej jagnięciny podane z puree z ziemniaków i rzepy oraz z sosem z whisky. Oczywiście również irlandzkiej.
Obiad dla 4 osób:
- 8 pokrojonych kotletów jagnięcych (widziałem ostatnio w Lidlu!)
- łyżka oliwy (lub oleju)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki whisky
- ok. 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- pół kg ziemniaków
- pół kg rzepy (również widziałem w Lidlu, ale młodą, z liśćmi - również się nadaje; kalarepa, podobna w smaku, również się nada)
- opakowanie (450 g) mrożonego groszku
- sól, świeżo mielony (grubo) pieprz
- marchewka, pietruszka
Kotlety umyj i osusz. Posmaruj cienko oliwą lub olejem, posyp grubo zmielonym pieprzem i odstaw na chwilę, aby się zamarynowały.
Ziemniaki i rzepę obierz, pokrój w kawałki i ugotuj na miękko w osolonej wodzie.
Okrawki mięsa (może być jeden "zbędny" kotlecik) ugotuj z pokrojoną marchewką i pietruszką, lekko soląc. Przecedź wywar i zredukuj go o połowę. Dodaj łyżkę masła, whisky i śmietanę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki z rzepą przeciśnij przez praskę lub ugnieć z łyżką masła. Dopraw do smaku.
Kotlety smaż z każdej strony po 2 minuty i jeszcze raz po 30 sekund. Przełóż na ciepły półmisek i zawiń w folię.
Mrożony groszek uduś w niewielkiej ilości lekko osolonej wody z łyżką masła.
Podawaj z puree z ziemniaków i rzepy, z zielonym groszkiem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz