Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bo čevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję. Są to nieduże szaszłyki lub kiełbaski przygotowane z mielonego mięsa z dodatkami, bardziej lub mniej pikantne. Najczęściej robione są z jagnięciny, cielęciny, ale równie popularne są wołowe a nawet wieprzowe. Tu - podane z pieczoną na grillu faszerowaną cukinią na sposób bałkański.
Składniki (6 - 8 osób):
- wołowina (kawałek udźca) - ok. 35 dag
- wieprzowina (łopatka) - ok. 35 dag
- duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz, sól - do smaku
Posiekaj drobniutko cebulę, wymieszaj z mięsem i wyrób jeszcze raz. Uformuj okrągłe kiełbaski, nabij je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
Posmaruj lekko oliwą i piecz na rozgrzanym grillu.
Podawaj z dodatkiem sałat, warzyw, lub tylko z pieczywem. U mnie były z faszerowaną cukinią i sosem tzatziki.
Pyszności !!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Robiłam całkiem niedawno u siebie, pychotka, zrobiły furorę na rodzinnym grillu :)
OdpowiedzUsuń