Lekkie, ale sycące danie zainspirowane receptą Karola Okrasy.
Pieczony camembert i filet z kurczaka, podane z cukinią smażoną z czosnkiem. Wszystko z apetycznym sosem z orzeszków pistacjowych i porów.
Palce lizać!
Składniki dla 3 osób:
- 3 małe serki typu camembert
- 2 piersi z kurczaka
- 6 plasterków parzonego boczku
- nieduża cukinia
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- ok. 3 - 5 dag obranych pistacji
- nieduży por
- łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
- mały kubek kwaśnej śmietanki 18%
- natka pietruszki
- ćwierć szklaneczki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz - do smaku
Piersi z kurczaka pokrój (każdą) na 3 kawałki, posyp listkami świeżego tymianku (lub szczyptą suszonego) i każdy kawałek zawiń w plasterek boczku. Zepnij wykałaczką.
Z każdego serka zetnij cienko wierzch. Posyp odrobiną soli, grubo mielonego pieprzu i tymiankiem. Połóż na nim kilka cienkich plasterków czosnku i skrop kilkoma kroplami oliwy. Przykryj odciętym kawałkiem i dobrze dociśnij.
Każdy serek owiń ciasno paskiem papieru do pieczenia i zepnij jego końce wykałaczką.
Ułóż razem z kurczakiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra - dół).
Przygotuj sos - por pokrój w niedużą kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy w rondelku z grubym dnem.
Dodaj posiekane pistacje, zalej winem i gotuj, aż sos się zredukuje.
Posól i dokładnie rozmieszaj śmietanę. Zahartuj i dodaj do sosu.
Wymieszaj dokładnie i zagotuj na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku i dokładnie zmiksuj całość.
Przed podaniem dodaj musztardę i podgrzej, mieszając trzepaczką.
Cukinię umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy aż się zrumieni. Dodaj drobno posiekany czosnek dokładnie wymieszaj. Smaż chwilę i podawaj.
Wyłóż na talerze usmażoną cukinię, kurczaka i camembert. Udekoruj sosem i podawaj - najlepiej z białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz