niedziela, 13 stycznia 2019

Głąbki wegańskie


   Jedno z najbardziej znanych i popularnych w polskiej (i nie tylko) kuchni danie.
A jednak w tej wersji szlagier dietetyczny - wegańskie, wegetariańskie, dla diabetyków, dla "sercowców", dla "cholesterolowców", "bezglutenowców", dla tych, którzy mają problemy z pracą jelit, z nadmiernym zakwaszeniem organizmu. Dla będących na diecie "fit" lub redukcyjnej. Dla małych i dużych, dla chudych i grubych, dla młodych i starych - dla WSZYSTKICH!


   Główne zalety tej potrawy wynikają z właściwości kaszy gryczanej - po pierwsze aż 6 g błonnika w 100 g kaszy. Ma to zbawienny wpływ na pracę jelit, zapobiega zaparciom, usprawnia ich pracę, obniża poziom cholesterolu.
Kasza gryczana zawiera również wiele witamin i minerałów - głównie potas (obniża ciśnienie krwi), poza tym żelazo, krzem, wapń i cynk. Zawartość tych pierwiastków wspomaga także leczenie anemii. Kasza ma również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B6, B9, B12), witaminy E. Nie zawiera za to glutenu.
Kasza ta ma bardzo dużą zawartość węglowodanów, białka (aż 12 g / 100 g) i skrobii.
   Kapusta włoska jest szczególnie bogata w związki azotowe, witaminy i sole mineralne, jest niskokaloryczne, zawiera wiele błonnika.
Z ważniejszych wymienię witaminy K i C spełniające ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym jelita grubego, prostaty, żołądka, gardła i nosa.
Przeciwzapalne działanie tych witamin sprawia również, że kapusta jest jednym z ważniejszych warzyw w prewencji choroby Alzheimera i Parkinsona, chorób reumatycznych i chorób serca (witaminy grupy B obecne w kapuście obniżają poziom homocysteiny w krwi). Również obecność witamin B i żelaza wspomaga krew i zwiększa wydolność organizmu
   Grzyby - tu zdania są różne, ale współczesna dietetyka skłania się do zaakceptowania ich wartości odżywczych. Są na pewno niskokaloryczne, zawierają dużo białka (są w stanie zastąpić mięso w diecie), zawierają, często wartościowe minerały. Ale ten smak! :-)

Z podanych niżej składników wyszło 12 gołąbków - gigantów (bo kapusta była wielgachna!):

  • 0,5 kg kaszy gryczanej (prażona ma nieco mniej wartości niż biała)
  • 80 g suszonych podgrzybków
  • 2 - 3 cebule
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kapusta (najlepiej włoska)
  • 2 - 3 łyżki oleju (oliwy)
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowe 2 - 3 łyżki oliwy
  • nieco papryki mielonej (najlepiej wędzonej) do posypania
   Kapustę zblanszuj (ok. 8 - 10 minut) we wrzątku. Jeżeli masz na tyle duży garnek lub małą kaputę - wykrój głąb i zalej wrzątkiem. Przelej na sicie zimną wodą i obierz delikatnie liście. W moim przypadku musiałem najpierw obrać z liści, a następnie blanszowałem same liście we wrzątku ok. 5 minut.
   Grzyby namocz w gorącej wodzie na minimum 2 - 3 godziny. Ugotuj je w tej samej wodzie ok. 25 - 30 minut. Odcedź. Wody nie wylewaj! Odcedzone grzyby pokrój w miarę drobno.
   Kaszę ugotuj w wywarze grzybowym wg przepisu na opakowaniu, ale pamiętaj, aby była lekko twardawa (al dente). 
   Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i grzyby. Podsmażaj do miękkości grzybów, w razie potrzeby podlej delikatnie wywarem z grzybów.
   Ugotowaną kaszę i usmażone grzyby z cebulką wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem do smaku. Kładź porcję na liściu kapusty (wcześniej wytnij delikatnie grubsze części unerwienia liści), zawijaj ciasno jak naleśniki na krokiety.
   Naczynie żaroodporne (blaszkę do pieczenia) wysmaruj oliwą i ułóż na niej ciasno gołąbki. Skrop oliwą również po wierzchu i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg) około 20 - 30 minut, aż się zrumienią. Odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj wierzch gołąbków oliwą wymieszaną z papryką. Teraz już uważaj, aby nie przypalić.

   Podawaj samodzielnie lub z sosem (dowolnym, ulubionym - może być grzybowy, pomidorowy).

   Pycha! 



14 komentarzy:

  1. zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli szukasz na prawdę dobrej i sprawdzonej diety a nie masz czasu na gotowanie, to taka https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-poznan dieta pudełkowa będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. jest smacznie i niedrogo więc nie czekaj i sprawdź ich ofertę jak najszybciej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez bym zjadl ale sam sobie nie zrobie bo jestem nieogarniety w kuchni. :( Dlatego zamawiam catering od maczfit, a z kodem rabatowym GrzFit172 ze strony http://maczfit-rabat.pl jest jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki lubię w każdym wydaniu, ale takich jeszcze nie jadłem. Trzeba będzie spróbować kiedyś takie przyrządzić, chociaż sukcesu wielkiego nie widzę. W kuchni mam dwie lewe ręce i dlatego często korzystam z firmy cateringowej https://heavenhome.pl/catering-na-imprezy-wroclaw/

    OdpowiedzUsuń
  5. With your presentation, you make it appear so simple, but I find this subject to be one that I believe I will never understand.
    It appears to be far too sophisticated and vast for me.
    I'm looking forward to reading your future post,
    I'll make an effort to grasp it!
    omnisphere crack
    auto tune pro crack
    easeus mobisaver crack
    avast secureline vpn crack

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gołąbki, ale wegańskich jeszcze nie jadłem. Jeśli jednak kiedyś się skuszę, to na pewno według tego przepisu. Pozdrawiam http://jacek-hydraulik.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Great post, but I wanted to know if you can write
    something else on this topic? I would really appreciate it if you can explain this.
    A bit more. Appreciation
    avg-pc tuneup crack
    ptgui pro crack
    express vpn crack crack
    youtube by click premium crack

    OdpowiedzUsuń
  8. Appreciation! It shows me that I could express my appreciation for the great post.

    phpstorm crack
    total war attila age of charlemagne multi9 plaza crack

    OdpowiedzUsuń
  9. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot.
    it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very
    is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack
    bandicam crack

    OdpowiedzUsuń
  10. Your style is very different from my other people's style.
    reading things from. Thank you for posting if you have
    Chance, imagine I just booked this site. Hello! This is my first comment here, so I wanted to give it as soon as possible
    Call and say that you really enjoy reading your blog posts.
    navicat premium crack
    lizardsystems wi fi scanner crack

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś, co powinno być naturalnie bez chemii, teraz jest rarytasem. Chyba tylko jakiś detektyw by to rozwiązał https://g.page/r/CV4xnKk6vuFNEBA

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam gołąbki w każdej postaci. Wegańskie pewnie też będą mi smakować na obozie https://www.promykfundacja.pl/zarezerwuj-miejsce.php

    OdpowiedzUsuń