wtorek, 4 lutego 2014

Kotlety bakłażanowe (polpette di melanzane - Kalabria)




Wegetariańskie "kotlety mielone", tradycyjna włoska przystawka z Kalabrii.
Można również podać jako główne danie - z ostrym sosem pomidorowym. 
U mnie lekko zmodyfikowane - dodatkowo panierowane w płatkach owsianych. Wyszły bardziej chrupiące.




Porcja na 4 osoby:

  • dwa bakłażany (ok. 70 dag)
  • jajko
  • ok. 20 dag tartej bułki (zmieszałem pół na pół tartą bułkę z roztartymi w moździerzu płatkami owsianymi)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • goździk
  • kilka listków bazylii
  • 10 dag potartego sera pecorino (może być np. wędzony oscypek)
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa do smażenia
Sos:
  • mała marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • nieduża cebula
  • mała ostra papryczka
  • ząbek czosnku
  • puszka siekanych pomidorów
  • łyżka oliwy i łyżeczka masła


Bakłażany umyj, przekrój na połowę (wzdłuż), włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut.
Odcedź i zostaw do wystygnięcia.
Z ostudzonych bakłażanów odciśnij dokładnie wodę i rozgnieć widelcem.






Wymieszaj tartą bułkę z rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, serem, rozdrobnioną bazylią i pokruszonym goździkiem.
Wymieszaj dokładnie z jajkiem i rozgniecionym bakłażanem. Dopraw do smaku.
Uformuj podłużne krokiety, obtocz w płatkach owsianych i usmaż na złoto na oliwie.



Przygotuj sos:
drobno pokrojone warzywa zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 5 minut.









Dodaj pomidory razem z zalewą i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Dopraw do smaku.
Usmażone kotlety można włożyć do sosu i chwilę podgrzewać.








U mnie podane z dużą ilością sosu, posypane obficie natką. Do tego surówka z kiszonej kapusty...

Świetnie smakują również na zimno.

3 komentarze:

  1. Lubię bakłażany i jestem ciekawa smaku tego dania. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i pozdrawiam.
      A fakt, że warto spróbować :-)

      Usuń