Wegetariańskie "kotlety mielone", tradycyjna włoska przystawka z Kalabrii.
Można również podać jako główne danie - z ostrym sosem pomidorowym.
U mnie lekko zmodyfikowane - dodatkowo panierowane w płatkach owsianych. Wyszły bardziej chrupiące.
Porcja na 4 osoby:
- dwa bakłażany (ok. 70 dag)
- jajko
- ok. 20 dag tartej bułki (zmieszałem pół na pół tartą bułkę z roztartymi w moździerzu płatkami owsianymi)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- goździk
- kilka listków bazylii
- 10 dag potartego sera pecorino (może być np. wędzony oscypek)
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa do smażenia
Sos:
- mała marchewka
- łodyga selera naciowego
- nieduża cebula
- mała ostra papryczka
- ząbek czosnku
- puszka siekanych pomidorów
- łyżka oliwy i łyżeczka masła
Bakłażany umyj, przekrój na połowę (wzdłuż), włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu ok. 45 minut.
Odcedź i zostaw do wystygnięcia.
Z ostudzonych bakłażanów odciśnij dokładnie wodę i rozgnieć widelcem.
Wymieszaj tartą bułkę z rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, serem, rozdrobnioną bazylią i pokruszonym goździkiem.
Wymieszaj dokładnie z jajkiem i rozgniecionym bakłażanem. Dopraw do smaku.
Uformuj podłużne krokiety, obtocz w płatkach owsianych i usmaż na złoto na oliwie.
Przygotuj sos:
drobno pokrojone warzywa zeszklij na oliwie z dodatkiem masła. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj pomidory razem z zalewą i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Dopraw do smaku.
Usmażone kotlety można włożyć do sosu i chwilę podgrzewać.
U mnie podane z dużą ilością sosu, posypane obficie natką. Do tego surówka z kiszonej kapusty...
Świetnie smakują również na zimno.
Świetnie smakują również na zimno.
Lubię bakłażany i jestem ciekawa smaku tego dania. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrawiam.
UsuńA fakt, że warto spróbować :-)
pyszne to jest!!!!
OdpowiedzUsuń