Czym jest lato bez placka ze śliwkami?
Pytanie było retoryczne...
Składniki na formę do tarty 26 cm:
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- ok. 0,5 kg śliwek
Cukier, żółtka i masło utrzyj na puszystą masę.
Dodawaj stopniowo mąkę ciągle mieszając.
Dodaj pianę ubitą z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.
Dodawaj stopniowo mąkę ciągle mieszając.
Dodaj pianę ubitą z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.
Wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
Umyte i przepołowione śliwki wyłóż na ciasto skórką do dołu.
Piecz 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, następnie obniż temperaturę do 160 st. C i dopiecz jeszcze 10 - 15 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz