środa, 24 lipca 2013

Placek ze śliwkami



Czym jest lato bez placka ze śliwkami?
Pytanie było retoryczne... 












Składniki na formę do tarty 26 cm:

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 kg śliwek
Cukier, żółtka i masło utrzyj na puszystą masę. 
Dodawaj stopniowo mąkę ciągle mieszając.
Dodaj pianę ubitą z białek i wymieszaj delikatnie łyżką. 
Wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
Umyte i przepołowione śliwki wyłóż na ciasto skórką do dołu.
Piecz 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, następnie obniż temperaturę do 160 st. C i dopiecz jeszcze 10 - 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz