Jadłem, w zwykłej przydrożnej gospodzie, całkiem niezły świński kawałek na zasmażonej kapuście. Chociaż, jak na kuchnię naszych południowych sąsiadów - trochę odmienny.
I Czesi i Słowacy gustują w pieczonych i duszonych mięsach, a tu schabik z grilla, podany na zasmażonej kapuście. Dobry był...
Przepis bardzo podobny, bo takiego smaku kapusty nie udało mi się nigdy osiągnąć..
Składniki:
- ok. 1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej
- 2 - 3 ugotowane ziemniaki
- 1 duża, posiekana cebula
- szczypta kminku
- pieprz, sól do smaku
- schab w plastrach, nie rozbity (po 2 plastry na osobę)
- smalec do pieczenia (2 łyżki)
Dodaj do kapusty przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wymieszaj starannie, posyp kminkiem i duś ok. 50 -60 minut, aż kapusta będzie miękka. Dopraw do smaku.
Na pozostałym smalcu usmaż kotlety - po ok. 5 min. z każdej strony.
Podawaj mięso na kapuście, z chlebem lub knedlikami i koniecznie z kuflem chłodnego piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz