środa, 26 czerwca 2013

Świńska pieczeń z kapustą

Dalej wspominam Słowację i Wysokie Tatry 
Jadłem, w zwykłej przydrożnej gospodzie, całkiem niezły świński kawałek na zasmażonej kapuście. Chociaż, jak na kuchnię naszych południowych sąsiadów - trochę odmienny.
I Czesi i Słowacy gustują w pieczonych i duszonych mięsach, a tu schabik z grilla, podany na zasmażonej kapuście.  Dobry był...



Przepis bardzo podobny, bo takiego smaku kapusty nie udało mi się nigdy osiągnąć..

Składniki:

  • ok. 1 kg poszatkowanej kapusty kiszonej
  • 2 - 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 duża, posiekana cebula
  • szczypta kminku
  • pieprz, sól do smaku
  • schab w plastrach, nie rozbity (po 2 plastry na osobę)
  • smalec do pieczenia (2 łyżki)
Podgrzej na patelni łyżkę smalcu, wrzuć kapustę i posiekaną cebulę i smaż chwilę, ciągle mieszając.
Dodaj do kapusty przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wymieszaj starannie, posyp kminkiem i duś ok. 50 -60 minut, aż kapusta będzie miękka. Dopraw do smaku.
Na pozostałym smalcu usmaż kotlety - po ok. 5 min. z każdej strony.
Podawaj mięso na kapuście, z chlebem lub knedlikami i koniecznie z kuflem chłodnego piwa.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz