Rolada z piersi indyka pieczona z dużą ilością warzyw - obiad fitness!
Ponadto podana z sosem warzywnym i kotlecikami z kaszy jaglanej stanowi nie dość, że zdrowe, to jeszcze eleganckie danie.
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 218 | 173,3 | 45,0 | 41,2 | 13,1 | 23,4 | |||
Porcja: | 203 | 28,9 | 7,5 | 6,9 | 2,2 | 3,9 | |||
- filet z piersi indyka - 80 dag
- pół róży brokuła
- pół strąka czerwonej papryki
- 15 dag fasolki szparagowej
- plaster (5 dag) gorgonzoli
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki tymianku
- pikantne zioła włoskie - do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szklanka białego wina
- pół cebuli
Pół brokuła podziel na niewielkie różyczki, umytą fasolkę pokrój na 5 - centymetrowe kawałki.
Zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i wrzuć do niej warzywa.
Utrzymuj temperaturę ok. 80 - 90 stopni przez 10 minut, po czym odcedź i przelej je na sicie zimną wodą.
Musztardę, ser gorgonzola i zioła utrzyj w malakserze z łyżką oliwy na gładką pastę.
Filet z indyka rozetnij na płaski płat i lekko rozbij (lepiej pięścią niż młotkiem).
Posmaruj mięso pastą z gorgonzoli i rozłóż na niej zblanszowane warzywa i pokrojoną w duże kawałki paprykę.
Pozostałe warzywa, które nie zmieściły się do nadzienia odłóż - będą dodatkiem do sosu.
Zwiń całość ciasno w roladę, zawiń dokładnie w folię i włóż na minimum 2 godziny do lodówki.
Wyjętą z lodówki roladę odwiń z folii, zwiąż ciasno nitką bawełnianą, włóż do żaroodpornego naczynia i polej resztą oliwy.
Nagrzej piekarnik do 250 stopni - tylko górna grzałka.
Do nagrzanego piekarnika włóż mięso i opiekaj z każdej strony (w sumie ok. 30 minut).
Wyjmij naczynie z pieca, zmniejsz temperaturę do 160 stopni - tym razem obie grzałki.
Roladę polej winem, wrzuć do niej niewykorzystane warzywa, dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, przykryj i piecz jeszcze ok. 45 minut.
Upieczoną roladę wyjmij z sosu, odwiń nitkę i pozostaw do wystudzenia.
Sos przelej do rondelka, zmiksuj na gładko, dopraw do smaku.
Pokrój przestudzoną pieczeń w grube plastry i podawaj polane sosem z placuszkami z kaszy jaglanej i zieloną sałatą (lub np. z mizerią).
Białe, lekko schłodzone wino będzie w sam raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz