Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba.
Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.
Trudno, zjemy rybkę z sałatką ziemniaczaną. Wyjaśnię może
przy okazji, że podobnie jak Istria, okolice i wyspy zatoki Kvarner były przez
długi czas pod panowaniem Weneckim, Włoskim i CK Austrii. Stąd też duże wpływy
kuchni zarówno włoskiej jak i austro-węgierskiej. Można tu zjeść makarony pod
różną postacią, pizze i gulasze. Popularna jest również austriacka
„kartofelsalad” – salata od krumpira.
Na sałatkę dla 3 osób potrzebujesz:
- · Ok. ¾ kg ziemniaków
- · Duża cebula (najlepiej biała)
- · Cukinia średniej wielkości (może być duże, soczyste jabłko)
- · 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- · 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
Ziemniaki ugotuj w mundurkach (tak, aby się nie rozpadły) i obierz jeszcze ciepłe. Pokrój w kostkę. Przełóż do miski i skrop obficie octem jabłkowym. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię w trochę grubszą. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na minimum godzinę
·
- Okoń morski – 3 średniej wielkości
- · Kilka małych ząbków czosnku.
- · Sól, pieprz
- · Oliwa do smażenia.
wyciągnij
wnętrzności. Umyj ryby dokładnie i zeskrob łuski. Osusz na papierowym ręczniku
– wnętrze również.
Czosnek rozgnieć, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą i
odrobiną oliwy. Natrzyj rybę tą pastą od środka.
Grzbiety ryb ponacinaj ukośnie, oprósz solą i pieprzem,
natrzyj oliwą i odstaw do lodówki.
Tak przygotowane ryby najlepiej piec na grillu, ale nie mam
tu dostępu do grilla – więc upiekę na patelni, na niewielkiej ilości oliwy.
Upieczoną
rybę podawaj z sałatką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz