poniedziałek, 3 lutego 2014

Domowe wędliny - pieczony baleron w ziołach

O domowych wędlinach można mówić długo...
Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes?
Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej.
Polędwica wieprzowa (?) - 81%
woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz smaku: glutaminian sodu, cukier gronowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu. Uffff... Powiem szczerze - nie wiem, co  powyżej napisałem, ale brzmi groźnie. Chyba jednak moja karkówka lepsza. 



Składniki:

  • ok.1 kg schabu karkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • po łyżce majeranku i cząbru
  • pół łyżeczki tymianku

Przyprawy wymieszaj z oliwą i dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 24 godziny. (To drugie zawiniątko to również karkówka - ale o tym w innym przepisie).











Wyjęte z lodówki mięso owiń ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.








Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 7 - 10 minut z każdej strony, aby mięso się przyrumieniło. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 170 stopni (góra - dół) i piecz jeszcze ok. 45 - 50 minut. 



Wyjmij i ostudź. 
Zdejmij sznurek i .... smacznego. 
Baleron idealny do kanapek, sos powstały podczas pieczenia schowaj do lodówki - można go wykorzystać np. do klusek lub...







  



... pokrojone w plastry mięso odgrzać w sosie i podać np. z makaronem i sałatką.

1 komentarz:

  1. Zapraszam do konkursu Walentynkowego :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń