Z ok. 1 kg karkówki powstało ok. 75 dag domowej pieczeni w ziołach. Kiepski interes?
Przytoczę etykietę "polędwicy sopockiej" znanej firmy sprzedawanej pod logo baaaaardzo dużej sieci dyskontowej.
Polędwica wieprzowa (?) - 81%
woda, sól, białko wieprzowe kolagenowe (jak ktoś nie wie co to jest , bo ja nie wiem, tu link http://www.ciam.pl/skladnik-bialko-kolagenowe-wieprzowe), stabilizatory: trifosforany, cytryniany sodu, białko sojowe, wzmacznicz smaku: glutaminian sodu, cukier gronowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu. Uffff... Powiem szczerze - nie wiem, co powyżej napisałem, ale brzmi groźnie. Chyba jednak moja karkówka lepsza.
Składniki:
- ok.1 kg schabu karkowego
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka granulowanego czosnku
- po łyżce majeranku i cząbru
- pół łyżeczki tymianku
Przyprawy wymieszaj z oliwą i dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 24 godziny. (To drugie zawiniątko to również karkówka - ale o tym w innym przepisie).
Wyjęte z lodówki mięso owiń ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.
Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 7 - 10 minut z każdej strony, aby mięso się przyrumieniło. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 170 stopni (góra - dół) i piecz jeszcze ok. 45 - 50 minut.
Wyjmij i ostudź.
Zdejmij sznurek i .... smacznego.
Baleron idealny do kanapek, sos powstały podczas pieczenia schowaj do lodówki - można go wykorzystać np. do klusek lub...
... pokrojone w plastry mięso odgrzać w sosie i podać np. z makaronem i sałatką.
Zapraszam do konkursu Walentynkowego :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam, Aga