Dzisiaj danie - wspomnienie z wakacji. Otworzyłem przywieziony z Istrii słoiczek trufli pokrojonych w cienkie plasterki i zakonserwowanych w oliwie.
Smak - bardzo specyficzny, ale ja je uwielbiam. Polecam bardzo proste danie - makaron z truflami. Na Istrii dostaniesz w każdej konobie.
Cena trufli poraża - słoiczek 30 g kosztuje 100 HRK, czyli ok. 60 zł. Ale na porcję potrzebujesz dosłownie kilka plasterków.
Cena takiej porcji makaronu to ok. 5 zł (w Chorwacji nie mniej niż 20 zł za porcję).
Porcji: | 1434 | Wartości jednej porcji [kcal]: | 478 | |||
3 | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
Porcja: | 19,9 | 13,9 | 68,5 | 6,5 | ||
Całość: | 59,7 | 41,7 | 205,6 | 19,4 | ||
- ok. 30 dag makaronu - raczej długi i cienki np. spaghetti lub buccatini
- 3 łyżki oliwy dobrej jakości
- kilka plasterków trufli
- 3 łyżki startego parmezanu
- odrobina pikantnej przyprawy włoskiej
Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj odrobinę przyprawy włoskiej.
Włóż do niej odcedzony makaron i chwileczkę podsmaż. Możesz dodać 2 - 3 łyżki wody spod makaronu.
Wyłóż makaron na talerze, połóż na nich po kilka plasterków trufli, posyp startym parmezanem i natychmiast podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz