środa, 26 lutego 2014

Trufle. Istryjskie Trufle.


Dzisiaj danie - wspomnienie z wakacji. Otworzyłem przywieziony z Istrii słoiczek trufli pokrojonych w cienkie plasterki i zakonserwowanych w oliwie.
Smak - bardzo specyficzny, ale ja je uwielbiam. Polecam bardzo proste danie - makaron z truflami. Na Istrii dostaniesz w każdej konobie.
Cena trufli poraża - słoiczek 30 g kosztuje 100 HRK, czyli ok. 60 zł. Ale na porcję potrzebujesz dosłownie kilka plasterków.
Cena takiej porcji makaronu to ok. 5 zł (w Chorwacji nie mniej niż 20 zł za porcję).



Porcji: 1434 Wartości jednej porcji [kcal]: 478
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 19,9 13,9 68,5 6,5
Całość: 59,7 41,7 205,6 19,4



Porcja na 3 osoby:
  • ok. 30 dag makaronu - raczej długi i cienki np. spaghetti lub buccatini
  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • kilka plasterków trufli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • odrobina pikantnej przyprawy włoskiej

Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj odrobinę przyprawy włoskiej.
Włóż do niej odcedzony makaron i chwileczkę podsmaż. Możesz dodać 2 - 3 łyżki wody spod makaronu.
Wyłóż makaron na talerze, połóż na nich po kilka plasterków trufli, posyp startym parmezanem i natychmiast podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz