Chleb żytni z dodatkiem otrębów i zarodków pszennych oraz orkiszu.
Coś się dzieje z moim piekarnikiem, więc musiałem odkurzyć maszynę do chleba. Ale nie żałuję - połowa zniknęła zanim wystygł. Na rano muszę upiec nowy.
Na bochenek 1 kg:
- mąka żytnia "chlebowa" - 25 dag
- mąka pszenna zwykła - 20 dag
- mąka orkiszowa, gruba - 5 dag
- otręby pszenne - garść
- zarodki pszenne - garść
- drożdże - 40 g świeżych
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- ok. 300 ml wody
Przygotuj zaczyn - drożdże z łyżeczką cukru rozmieszaj w odrobinie ciepłej wody i dostaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Wsyp wszystkie składniki do maszyny (lub wyrób ciasto), dodając zaczyn. W przypadku pieczenia w maszynie - czekaj na końcowy efekt. Jeżeli pieczesz w piekarniku - odstaw ciasto do wyrośnięcia (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i odstawdo ponownego wyrośnięcia (ok. 30 - 40 minut). Piecz w 220 stopniach (dolna i górna grzałka) ok. 30 - 35 minut.
WYjmij z formy i zostaw na kratce kuchennej do wystygnięcia.
Pilnuj przed łasuchami - bo zjedzą zanim wystygnie. ;-)
Uwielbiam chleb z maszyny, tzn tam wyrabiam, a najczęściej piekę w piekarniku. Chlebek jest bardziej efektowny:)
OdpowiedzUsuńJa też przeprosiłam się z maszyną :) Dzisaij robiłam bułeczki poznańskie
Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html