poniedziałek, 30 września 2013

Chleb żytni z maszyny



Chleb żytni z dodatkiem otrębów i zarodków pszennych oraz orkiszu.
Coś się dzieje z moim piekarnikiem, więc musiałem odkurzyć maszynę do chleba. Ale nie żałuję - połowa zniknęła zanim wystygł. Na rano muszę upiec nowy.  






Na bochenek 1 kg:

  • mąka żytnia "chlebowa" - 25 dag
  • mąka pszenna zwykła - 20 dag
  • mąka orkiszowa, gruba - 5 dag
  • otręby pszenne - garść
  • zarodki pszenne - garść
  • drożdże - 40 g świeżych
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 300 ml wody
Przygotuj zaczyn - drożdże z łyżeczką cukru rozmieszaj w odrobinie ciepłej wody i dostaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Wsyp wszystkie składniki do maszyny (lub wyrób ciasto), dodając zaczyn. W przypadku pieczenia w maszynie - czekaj na końcowy efekt. Jeżeli pieczesz w piekarniku - odstaw ciasto do wyrośnięcia (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i odstawdo ponownego wyrośnięcia (ok. 30 - 40 minut). Piecz w 220 stopniach (dolna i górna grzałka) ok. 30 - 35 minut.
WYjmij z formy i zostaw na kratce kuchennej do wystygnięcia.
Pilnuj przed łasuchami - bo zjedzą zanim wystygnie. ;-) 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam chleb z maszyny, tzn tam wyrabiam, a najczęściej piekę w piekarniku. Chlebek jest bardziej efektowny:)
    Ja też przeprosiłam się z maszyną :) Dzisaij robiłam bułeczki poznańskie
    Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń