wtorek, 17 września 2013

Roladki wieprzowe z kalarepą w sosie z cukinii


Pospieszny mięsno - warzywny obiadek. Ponieważ żona wyjechała, głosy na temat "co na obiad" są podzielone 1:1. To jest problem. Roladki ze schabu z nadzieniem z kalarepy w sosie z cukinii. Podane z pikantnym ryżem curry - zestawienie może trochę eksperymentalne, ale smakuje znakomicie. Najlepszy komentarz: Tata, kiedy znowu to zrobisz?






Składniki na 2 osoby:

  • dwa kotlety schabowe bez kości
  • pół kalarepy
  • pół cukinii
  • szalotka
  • łyżeczka musztardy
  • pół szklanki ryżu
  • przyprawa curry - ok. 1 łyżeczki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy



Kotlety rozbij cienko, posmaruj musztardą, połóż na nich pokrojoną w słupki (0,5 cm) kalarepkę i zawiń. 
Cukinię obierz, zetnij z niej kilka cienkich pasków (obieraczką do warzyw), resztę pokrój w kostkę.
Rolady schabowe zawiń w paski cukinii i zepnij całość wykałaczkami.





 Obsmaż roladki na dość dużym ogniu na łyżce oliwy. Zmniejsz płomień, dodaj posiekaną szalotkę, pokrojoną cukinię i duś pod przykryciem, aż warzywa się rozpadną.

W tym czasie ugotuj ryż - pół szklanki ryżu w półtorej szklanki wody.
Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę przyprawy curry. Dobrze wymieszaj.
Podawaj z roladkami polanymi sosem.

2 komentarze:

  1. Choć nie przepadam za kalarepką, roladki wyglądają tak pysznie, że chyba bym się skusiła ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń