poniedziałek, 9 września 2013

Bułeczki fitness ze słonecznikiem




W ramach obowiązującej mody moje dziewczyny zażyczyły sobie bułeczek fitness. Nie pytajcie mnie po co, bo nie wiem. 
Ale mówisz i masz!








Na 10 niedużych bułeczek:

  • ok. 20 dag mąki pszennej
  • ok. 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 5 dag otrąb pszennych
  • pół kubka letniego mleka
  • ok. 20 g drożdży (świeżych)
  • garść słonecznika
  • pół łyżeczki cukru
  • trochę (wg potrzeb) wody
  • jajko

Do letniego mleka  pokrusz drożdże, dosyp cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Przesiej do miski mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj otręby, wlej pracujące drożdże i wyrób z jajkiem na elastyczne ciasto. Dodaj wody, aby ciasto nie było zbyt suche i dobrze się wyrabiało.
Zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. 






Ponieważ ciasto nie zawiera soli, rośnie szybko i mocno zwiększa swoją objętość. Kiedy będzie już dobrze wyrośnięte dodaj garść słonecznika i wyrób jeszcze raz.







Podziel ciasto na 10 kawałków, uformuj bułeczki, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.






Nagrzej piekarnik do 220 stopni (grzałki dolna i górna) wstawiając do niego naczynie z wodą.
Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut.

1 komentarz:

  1. Jestem wielką miłośniczką domowego pieczywa i ten przepis bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń