Gulasz z jagnięciny z warzywami - III etap podróży kulinarnej z makaronem.
Njoki (gnocchi) - popularne we Włoszech i krajach adriatyckich kluszeczki (uznane na liście Wikipedii za danie "makaronowe"). Gulasz z jagnięciny, ale równie popularny w Chorwacji jest wieprzowy.
Razem - pyszne, pożywne danie.
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 60 - 70 dag jagnięciny (może być inne mięso, wtedy proces gotowania będzie krótszy)
- marchewka
- duża cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, dwa - trzy ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziarnistego pieprzu
- 3 - 4 łyżki oliwy
- łyżka słodkiej papryki
- puszka pomidorów w zalewie
- duży pęczek natki
- sól, pieprz - do smaku
- Kluseczki gnocchi - opakowanie 600 g
Marynata do jagnięciny:
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę (ok. 2 - 3 cm).
Rozmaryn utrzyj w moździerzu i wymieszaj ze skórką z cytryny i sokiem. Otocz dokładnie mięso w marynacie i odstaw na 2 - 3 godziny.
Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zeszklij na łyżce oliwy.
Dodaj resztę oliwy i obsmaż na niej mięso ze wszystkich stron. Warzywa odsuń w tym czasie na brzeg patelni.
Wymieszaj obsmażone mięso z warzywami, dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek, dolej pół szklanki wody, dodaj przyprawy i duś na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso zmięknie.
W razie potrzeby podlej wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie odparuj nadmiar płynu i dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą.
Wymieszaj, a kiedy sos się zagotuje dodaj czubatą łyżkę słodkiej papryki.
Dokładnie wymieszaj.
Duś na małym ogniu bez przykrycia aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Posyp obficie posiekaną pietruszką, wymieszaj i podawaj z ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu kluseczkami.
Na zdjęciu obok gospoda w najmniejszym mieście świata - w Humie (centralna Istria).
W tej gospodzie jedliśmy njoki s gulašom (co prawda wieprzowym - poniżej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz