Skoro grill już rozpalony, warto to wykorzystać. Bo nie tylko mięso z grilla dobrze smakuje. Położyłem na grillu warzywa i zrobiłem z nich sałatkę. Do karkówki pasuje idealnie.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 971 | 26,1 | 53,7 | 119,1 | 30,8 | 9,7 | |||
Porcja: | 324 | 8,7 | 17,9 | 39,7 | 10,3 | 3,2 | |||
Pokrojone w grube plastry:
- bakłażan
- cukinia
- bulwa kopru włoskiego
- oczyszczona z nasion i przekrojona na połowy papryka
- 2 główki czosnku w całości
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- sól, pieprz, zioła - do smaku
- oliwa do skropienia warzyw
Pokrojone warzywa posmaruj oliwą i upiecz na grillu.
Z czosnku odetnij piętkę i upiecz go w całości.
Upieczone warzywa pokrój w grubą kotkę i przełóż do miski.
Upieczony czosnek wyciśnij z łupiny i rozgnieć dokładnie nożem.
Utrzyj z solą i pieprzem.
Utarty czosnek dokładnie wymieszaj z serkiem za pomocą widelca, dopraw do smaku - na ostro.
Wymieszaj z pokrojonymi warzywami.
Podawaj z potrawami z grilla.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń