Z cyklu Kuchnia sentymentalna - tym razem wspomnienie z Hvaru.
Cukinie faszerowane.
Składniki (4 osoby):
- cztery średnie cukinie
- mały bakłażan
- 4 duże, mięsiste pomidory
- duża cebula (najlepiej czerwona)
- ząbek czosnku - drobno posiekany
- 1 - 2 łyżki oliwy
- ser - najlepiej pikantny, twardy, w typie peccorino
- kilka listków bazylii, trzy - cztery gałązki oregano,
- sól, pieprz do smaku
Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posyp solą morską z obu stron i odłóż na sito, aby puściły sok - ok. 30 min. Przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę.
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na połowy i łyżką wydrąż miąższ, tak, aby powstały łódeczki. Miąższ pokrój w kostkę.
Pomidory zalej wrzątkiem, po 2-3 minutach przepłucz zimną wodą i obierz ze skóry; wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę.
Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj bakłażana, cukinię czosnek, smaż przez chwilę. Dodaj pomidory i zioła, smaż jeszcze chwilę.
Gdy warzywa będą miękkie dopraw do smaku i napełnij nimi łódeczki z cukinii.
Posyp potartym serem.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, włóż cukinie i zapiekaj w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Gdy ser się rozpłynie i zarumieni - podawaj, najlepiej z bagietką i schłodzonym białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz