Gniocchi, czyli ziemniaczane kluseczki, popularne we Włoszech, w Chorwacji, podobne składem do naszych kopytek. Wiadomo, leń kupuje gotowe (co prawda, bez konserwantów i chemii). podane z dowolnym, w tym przypadku z pieczarkowym sosem stanowią idealne połączenie i szybki obiad.
Składniki dla 3 osób:
- kluseczki gniocchi - 1 opakowanie
- ok. 25 dag pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka zielonej cebulki
- potarty ser (ja użyłem oscypka)
- oliwa
- 250 ml słodkiej smietanki
- sól, pieprz - do smaku
- kilka listków bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
- kilka gałązek oregano lub szczypta suszonego
Pieczarki pokrój w ćwiartki (lub, jeżeli duże w mniejsze kawałki). Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę,zeszklij cebulę i dołóż pieczarki. Smaż chwilę na dużym ogniu, uważając,aby cebula się nie przypaliła. Dodaj czosnek i przyprawy (nie sól!). Dolej kilka łyżek wody i duś na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Kiedy pieczarki będą miękkie dolej śmietankę i dopraw do smaku. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Gniocchi ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj posiekaną zieloną cebulką i posyp serem.
Podawaj z białym (lub czerwonym) winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz