środa, 21 sierpnia 2013

Ogórkowa z ryżem - na mięsie



Chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup - ogórkowa z ryżem. Smaczna i sycąca.
Ugotowana na mięsnym wywarze jest jednak trochę kaloryczna. Ale od czasu do czasu...







Na duży garnek (5 - 6 osób):

  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, duży por, cebula - najlepiej przysmażona na ogniu, 2 ząbki czosnku)
  • przyprawy (3 - 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka ziaren pieprzu, pół łyżeczki lubczyku, łyżka soli)
  • mięso (kawałek wołowiny - np. mostek, ćwiartka kurczaka)
  • ok. pół kilograma ogórków kiszonych
  • 4 - 5 łyżek ryżu
  • śmietana słodka 18% - ok. 200 ml 
Ugotuj rosół - umyj dokładnie mięso, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy wytworzy się piana - możesz ją zdjąć, jeżeli zależy ci na tym, aby rosół był klarowny - wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. 





Gotuj na małym ogniu ok. 45 - 60 minut. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze minimum pół godziny. 













Przecedź rosół, mięso odłóż (np. do gołąbków), warzywa wyrzuć.





Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki i wrzuć do gorącego wywaru. Ja dodaję razem z wodą - do smaku.
Pogotuj chwilę i wrzuć ryż. Gotuj, aż będzie "al dente". 
Jeżeli lubisz - dopraw śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz