Chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup - ogórkowa z ryżem. Smaczna i sycąca.
Ugotowana na mięsnym wywarze jest jednak trochę kaloryczna. Ale od czasu do czasu...
Na duży garnek (5 - 6 osób):
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, duży por, cebula - najlepiej przysmażona na ogniu, 2 ząbki czosnku)
- przyprawy (3 - 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka ziaren pieprzu, pół łyżeczki lubczyku, łyżka soli)
- mięso (kawałek wołowiny - np. mostek, ćwiartka kurczaka)
- ok. pół kilograma ogórków kiszonych
- 4 - 5 łyżek ryżu
- śmietana słodka 18% - ok. 200 ml
Gotuj na małym ogniu ok. 45 - 60 minut. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze minimum pół godziny.
Przecedź rosół, mięso odłóż (np. do gołąbków), warzywa wyrzuć.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ogórki i wrzuć do gorącego wywaru. Ja dodaję razem z wodą - do smaku.
Pogotuj chwilę i wrzuć ryż. Gotuj, aż będzie "al dente".
Jeżeli lubisz - dopraw śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz