środa, 26 czerwca 2013

Wołowina w sosie śmietanowym

Wspomnienie z Popradu.

Przepyszne, słowacko - czeskie danie. Solidne.
Podobno ulubione danie Vaclava Havla









Składniki (na 4 osoby):

  • wołowina (może być łopatka) - ok. 1 kg
  • 2 - 3 łyżki masła lub oliwy
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
    • może być duży, obrany ze skórki i wypestkowany pomidor - mięsisty!
    • smaczku doda jeden suszony pomidor (osączony z zalewy)
  •  1/4 litra bulionu (powinien być mięsny, ale warzywny też się nada)
    • nie używajcie kostki rosołowej - bez chemii!!!!!!
  • 2 kromki czerstwego, najlepiej ciemnego pieczywa
  • 3 - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól, cukier, świeżo zmielony pieprz
Marynata:
  • 2 cebule
  • kilka goździków
  • kilka ziaren jałowca
  • liść laurowy
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka) - pokrojone w kostkę
  • ok. 1/2 butelki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki octu winnego (białego)
Przygotuj marynatę - naszpikuj obrane cebule goździkami (wystarczy 2 - 3 na cebulę), włóż z resztą składników do garnka, dolej ok. 1,5 litra wody i zagotuj.
Mięso umyj, zwiąż bawełnianą nicią, aby zachowało kształt, włóż do ostudzonej i przecedzonej marynaty. Marynuj min. 3 dni w lodówce, przynajmniej raz dziennie obracając mięso.
Wyjmij mięso z marynaty, wysusz i obsmaż ze wszystkich stron na maśle lub oliwie. Podlej bulionem i szklanką zalewy, w której moczyło się mięso, posyp pokruszonym chlebem, dodaj przecie pomidorowy (lub posiekanego pomidora), możesz dołożyć suszonego pomidora i duś na niedużym ogniu ok. 2 godzin.
Po upieczeniu wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową odłóż na ok. 10 minut aby wystygło.
Sos przetrzyj przez sito, dopraw do smaku, dodaj śmietanę i zagotuj (nie gotuj, bo śmietana może się zważyć).
Pieczeń pokrój w plastry, polej obficie sosem i podawaj. Z braku knedlików podaję ją z kluskami śląskimi lub (najbliższe oryginału) - z pyzami ziemniaczanymi.
Do tego kufel chłodnego piwa... Mniam, mniam... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz