Schab pieczony - jako danie obiadowe, jako domowa wędlina do chleba, jako konserwa na wyjazd - tyle zastosowań ile wymyślisz.
Składniki (na 1 kg schabu):
- schab - 1 kg
- majeranek - 1 czubata łyżka
- czosnek - 2 duże ząbki
- sól, pieprz - do smaku
- musztarda 1 - 2 łyżki
- olej lub smalec do smażenia.
Odstaw na noc do lodówki.
Włóż w siatkę wędliniarską aby mięso zachowało ładny kształt, obsmaż z każdej strony na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.
Podawaj z sosem i np. kluseczkami. Możesz również schab zawekować - przełóż do słoika, zalej sosem i pasteryzuj wg przepisu na gulasz.
Czy smażenie musztardy (ocet) jest zdrowe?
OdpowiedzUsuń