piątek, 2 sierpnia 2013

Schab pieczony - może być na wyjazd



Schab pieczony - jako danie obiadowe, jako domowa wędlina do chleba, jako konserwa na wyjazd - tyle zastosowań ile wymyślisz. 










Składniki (na 1 kg schabu):

  • schab - 1 kg
  • majeranek - 1 czubata łyżka
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • sól, pieprz - do smaku
  • musztarda 1 - 2 łyżki
  • olej lub smalec do smażenia.
Mięso posmaruj dokładnie musztardą, natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, posiekanym i roztartym czosnkiem i majerankiem.
Odstaw na noc do lodówki.










Włóż w siatkę wędliniarską aby mięso zachowało ładny kształt, obsmaż z każdej strony na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.   






Podawaj z sosem i np. kluseczkami. Możesz również schab zawekować - przełóż do słoika, zalej sosem i pasteryzuj wg przepisu na gulasz.



1 komentarz: