Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie.
Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.
Porcje: | 12 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 4 116 | 59,7 | 276,3 | 352,9 | 24,1 | 28,5 | |||
Porcja: | 343 | 5,0 | 23,0 | 29,4 | 2,0 | 2,4 | |||
- pół szklanki mąki tortowej lub krupczatki
- czubata szklanka brązowego cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- laska wanilii
- kostka (200 g) masła
- 5 jajek
- szczypta soli
Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę.
Rozkrój wzdłuż laskę wanilii, wydrap nożem pestki.
Pestki dorzuć do cukru, resztę wykorzystaj do zrobienia cukru waniliowego - pokrój laskę na mniejsze kawałki i zasyp szklanką cukru (w słoiku). Zakręć i odstaw na kilka dni. Po zużyciu cukru laskę można wykorzystać jeszcze raz.
Wbij do miski żółtka, wsyp cukier i wanilię.
Ubijaj, aż otrzymasz gładką, białą masę.
Dodawaj partiami mąkę i nadal ubijaj.
Rozpuszczoną z masłem czekoladę przestudź i wlewaj stopniowo do ciasta, cały czas mieszając.
Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Przekładaj do ciasta partiami i wymieszaj dokładnie łopatką.
Ciasto przelej do foremki (u mnie 21 x 25 cm).
Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 160 - 170 stopni (góra - dół) i piecz ok. 25 minut, aż na wierzchu utworzy się ładnie spieczona skorupka.
Możesz przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.
Po wyjęciu z piekarnika przestudź w formie.
Wyjmij, pokrój i podawaj.
Samo.
Z lodami.
Z sosem waniliowym.
Do wyboru.
uwielbiam!... własnie upiekłam! :)))
OdpowiedzUsuńTakie zakalce to ja lubię! ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńpyszny taki zakalec;)
OdpowiedzUsuń