Jak zwykle,moje dziewczyny się rozbestwiły, obiad bez deseru jest do d...
Niektóre moje obserwatorki z bloga też... :-)
O.K. Będzie deser. Ciasto czekoladowe z gruszkami.
Na foremkę keksową 28 cm:
- kostka masła (może być margaryna)
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 proszku do pieczenia
Masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj.
Odlej pół szklanki na polewę.
Do wystudzonej mieszanki wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka.
Wyrób na gładkie ciasto.
Białka ubij na pianę. Wlej pianę do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki.
Formę nasmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką.
Wlej ciasto do połowy formy, wyłóż pokrojone gruszki, zalej resztą ciasta.
Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 20 - 25 minut.
Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. ostudzone posmaruj resztą polewy. Już można jeść!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz