piątek, 13 września 2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami



Jak zwykle,moje dziewczyny się rozbestwiły, obiad bez deseru jest do d...
Niektóre moje obserwatorki z bloga też... :-)
O.K. Będzie deser. Ciasto czekoladowe z gruszkami. 






Na foremkę keksową 28 cm:

  • kostka masła (może być margaryna)
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 proszku do pieczenia




Masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj.
Odlej pół szklanki na polewę.











Do wystudzonej mieszanki wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka.
Wyrób na gładkie ciasto.









Białka ubij na pianę. Wlej pianę do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.










Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki.
Formę nasmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką.
Wlej ciasto do połowy formy, wyłóż pokrojone gruszki, zalej resztą ciasta.






Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 20 - 25 minut.
 Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. ostudzone posmaruj resztą polewy. Już można jeść!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz