Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
niedziela, 1 września 2013
Twarożek domowy
Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę...
Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu.
Takie mleko przelej do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Na zdjęciu widać, że mleko jest aż gęste i ma złoty kożuch śmietanki na wierzchu.
Mocno kwaśne mleko ogrzewaj bardzo powoli na minimalnej mocy.
Przemieszaj od czasu do czasu.
Kiedy wytworzą się już granulki sera możesz dodać przyprawy - ja dodałem suszoną bazylię, szczyptę oregano i szczyptę soli. Ogrzewaj w dalszym ciągu aż ser będzie wyraźnie pływał w serwatce.
Odlej ser na sitko, odciśnij i pozostaw do wystygnięcia.
Serwatki nie wylewaj - to pełnowartościowy produkt np. do pieczenia chleba czy na biały barszcz. Nadaje się również do wypicia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz