niedziela, 1 września 2013

Twarożek domowy



Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę...
Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu.











Takie mleko przelej do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Na zdjęciu widać, że mleko jest aż gęste i ma złoty kożuch śmietanki na wierzchu.
Mocno kwaśne mleko ogrzewaj bardzo powoli na minimalnej mocy.
Przemieszaj od czasu do czasu.
Kiedy wytworzą się już granulki sera możesz dodać przyprawy - ja dodałem suszoną bazylię, szczyptę oregano i szczyptę soli. Ogrzewaj w dalszym ciągu aż ser będzie wyraźnie pływał w serwatce.
Odlej ser na sitko, odciśnij i pozostaw do wystygnięcia.
Serwatki nie wylewaj - to pełnowartościowy produkt np. do pieczenia chleba czy na biały barszcz. Nadaje się również do wypicia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz