czwartek, 27 czerwca 2013

Chorwacki brodet z ryb i owoców morza

Kolejne, jakże smakowite, wspomnienie z wakacji. Wyspa Hvar, zatoka Pokrivenik i przemili ludzie, u których gościliśmy.

Brodet to potrawa z ryb i owoców morza, duszonych w pomidorach. Główna zasada jest taka, że im więcej gatunków ryb tym lepsza potrawa. 








Spróbowałem zrobić ją nad Bałtykiem, z tego co miałem - flądra, śledź i filet z dorsza - pycha!










Składniki: 

  • dwa, trzy gatunki ryb, najlepiej morskich (ok. 1 kg), oczyszczone, bez głów, płetw, ogonów, jeżeli ktoś nie lubi dłubać w talerzu - mogą być filety
  • opakowanie owoców morza (gotowe, mrożone lub świeże) - ok. 0,5 kg
  • 2 - 3 marchewki pokrojone w półplasterki
  • 2 - 3 łodygi selera pokrojone w 1 cm kawałki
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 - 2 ząbki czosnku - rozgniecione i posiekane
  • puszka pomidorów w zalewie lub 2-3 pomidory obrane ze skóry, grubo pokrojone
  • gałązka rozmarynu, gałązka tymianku, kilka listków bazylii, kilka listków kolendry
  • sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
  • oliwa do smażenia - 2-3 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji
Owoce morza (rozmrożone) włóż do miski, wymieszaj z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny i odstaw na ok. 30 min.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, seler i marchewkę i duś na niedużym ogniu często mieszając, aż staną się szkliste i ich barwa zacznie się wyrównywać. Uwaga, łatwo przypalić!
Dołóż połowę czosnku, pomidory z zalewą, zioła. Zamieszaj i podduś jeszcze aż pomidory się rozgotują.
Włóż do rondla ryby, owoce morza (z marynatą) i duś do miękkości, delikatnie mieszając od czasu do czasu, tak, aby ryby się nie rozpadły.
Podawaj na dużym głębokim półmisku, udekorowane posiekaną natką. Idealnym dodatkiem będzie ciabata lub bagietka i białe wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz