sobota, 29 czerwca 2013

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym





Lato w pełni (?), kurki są, więc korzystajmy. Młode polskie ziemniaczki już dojrzały do placków? Zaraz się przekonamy.  










Placki ziemniaczane: 
  • ok. 1 kg ziemniaków startych na niezbyt drobnym sitku
  • 1 cebula, również starta
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • ja dodaję do ciasta szczyptę suszonego majeranku i ząbek startego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia


Ziemniaki, cebulę czosnek zetrzyj na tarce lub w malakserze, na niezbyt drobnym sitku, dodaj do nich jajko i mąkę, tak aby ciasto było zwarte. Nakładaj na patelnię po dwie - trzy łyżki na placek i formuj je w owale.
Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie (dość dużo). Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sos z kurkami:   
  • 30 dag kurek
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • oliwa do smażenia
  • kilka gałązek majeranku lub tymianku
  • sól, pieprz - do smaku
  • posiekana natka - pęczek







Kurki, jeżeli są mocno zapiaszczone, opłucz szybko pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i obsmaż ładnie na złoty kolor. Dodaj łyżkę - dwie wody i duś ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj śmietanę i, już bez pokrywki, duś jeszcze chwilę aż śmietana zgęstnieje.
Dopraw do smaku.
Podawaj placki polane sosem i obficie udekorowane pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz