Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna.
Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna.
Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku.
Danie to może jednak również występować samodzielnie.
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 251 | 51,4 | 59,3 | 132,6 | 36,7 | 11,1 | |||
Porcja: | 417 | 17,1 | 19,8 | 44,2 | 12,2 | 3,7 | |||
- 20 dag cieciorki
- opakowanie (25 dag) świeżego szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- dwie - trzy łyżki oliwy
- ćwierć szklanki białego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- Dodatkowo, jeżeli podajesz jako sałatkę:
- dwie - trzy łyżki sera ricotta lub ziołowego twarogu
- dwie - trzy łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka ulubionych ziół
Ugotuj w wodzie, w której się moczyła przez ok. 45 - 50 minut. Powinna być chrupiąca, ale nie twarda.
Szpinak zblanszuj we wrzątku i dobrze odciśnij.
Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż, aż odparuje.
Wlej wino i dodaj drobno posiekany czosnek.
Podsmaż chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dołóż do szpinaku ugotowaną i odcedzoną cieciorkę.
Podsmaż chwilę, dokładnie mieszając.
Dopraw jeszcze raz do smaku.
Podawaj jako dodatek do obiadu, np. do kurczaka po myśliwsku.
Można również do podsmażonej cieciorki ze szpinakiem dodać wymieszaną z serkiem i ziołami śmietanę.
Wymieszaj dokładnie, dopraw i podawaj jako sałatkę na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz