Kurczak myśliwego zagościł już kiedyś na tym blogu (tutaj) - była to wersja poznana w Toskanii. Dzisiaj, inspirowana przepisem Pascala, wersja nieco inna, przygotowana z pieczarkami. Równie dobry i zdrowy obiad dodatkowo podany z brązowym ryżem (na sypko) i z sałatką balamico z rukoli i pomidorków. Chociaż danie nieco pracochłonne - warte spróbowania!
Potrzebne produkty to:
- dobrej jakości kurczak, najlepiej wiejski, chodowany bez antybiotyków na wolnym wybiegu i na naturalnej paszy;
- 0,5 kg pieczarek
- 15 sporych pomidorków koktailowych
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- po pęczku natki pietruszki, estragonu i bazylii
- łyżka suszonego oregano (jeżeli nie masz świeżego estragonu i bazylii dodaj również po łyżce suszonych)
- 50 ml dobrego trunku (najlepiej koniak lub winiak)
- szklaneczka białego wina
- sól, pieprz - do smaku
- ryż brązowy lub dziki
- sałatka balsamico:
- kilka pomidorków koktajlowych
- pudełko rukoli
- łyżeczka octu balsamico
- łyżeczka - dwie dobrej oliwy lub nierafinowanego oleju
Pomidorki sparz i obierz ze skóry, szalotkę i czosnek posiekaj. Gałązki i skórki pomidorów, łupiny szalotki i czosnku (sam smak!) zalej w garnku, razem z odłożonym korpusem kurczaka, niewielką ilością zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Możesz lekko posolić.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż kawałki kurczaka na złoto.
Zdejmij z patelni, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika (170°C, góra - dół) na ok. 40 minut.
Na patelnię po kurczaku (jeżeli potrzeba, dolej nieco oliwy) wyłóż posiekaną drobno szalotkę i czosnek, zeszklij i następnie dołóż obrane ze skórki pomidory (można je przeciąć na mniejsze kawałki). Smaż na małym ogniu aż utworzy się dość gęsty sos.
Na dużą rozgrzaną patelnię (rondel) wlej łyżkę - dwie oliwy i wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Posól nieco i smaż kilka minut, aż puszczony sok odparuje. Wlej koniak i podpal (UWAGA!). Gdy alkohol już się wypali, wlej wino i chochlę wywaru z kurczaka, smaż mieszając, aż mocno odparuje. Dodaj kolejną chochlę bulionu i usmażone wcześniej pomidory, duś jeszcze kilka minut. Jeżeli używasz suszonych ziół - dodaj je teraz.
Dodaj wyjęte z piekarnika kawałki kurczaka, przykryj i duś jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj posiekaną pietruszkę i inne świeże zioła. Wymieszaj dobrze, dopraw do smaku pieprzem i ew. odrobiną soli. Podawaj.
U mnie w domu największym wzięciem cieszy się to danie z ugotowanym na sypko brązowym lub dzikim ryżem, ale może być również np. kasza.
Sałatka balsamico - wymieszaj w misce porwaną rękami rukolę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dopraw solą i pieprzem, octem balsamico i dobrą oliwą. Wymieszaj i gotowe.
Jest trochę zachodu, ale smakuje wybornie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz