czwartek, 5 września 2013

Lazania



Lazania. Kolejny włoski klasyk znany na całym świecie. Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja. 





Składniki na obiad dla 4 osób:

  • ragout bolognese - wersja klasyczna - przepis tu>, ok. 1/2 kg
  • 600 - 700 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • gotowe płaty makaronowe na lazanię - ok. 1/3 paczki
  • parmezan - ok. 15 - 20 dag
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa  - do smaku





Rogout mięsne podgrzej (moje jest bardzo gęste, więc dodałem ok.0,5l przecieru pomidorowego z kartonu).






Zrób sos beszamelowy: rozgrzej w rondlu oliwę, dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zrób jasną zasmażkę. Wlej zimne mleko i podgrzewaj. Mieszaj cały czas, aby nie było grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć - dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Sos nie powinien być zbyt gęsty.




Na dno naczynia wylej trochę sosu i równo rozprowadź. Następnie układaj warstwami: płaty makaronu (surowe), ragout, ser, beszamel.
Układaj warstwy do wyczerpania składników.











Na wierzch wylej resztę sosu i posyp serem.







Piecz w piekarniku ok. 45 -50 minut, aż makaron będzie miękki, a ser na górze się roztopi i zrumieni.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj chwilę, aż potrawa lekko przestygnie.
Krój na porcje i podawaj.









1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, uwielbiam lasagne! <3 I zapraszam Cię również do mnie. :)

    OdpowiedzUsuń