środa, 19 czerwca 2013

Przyprawa ziołowa do włoskich potraw





W poprzednim wpisie wspomniałem o włoskich ziołach w mojej kuchni. Przywiozłem kiedyś z Toskanii oryginalną, sklepową mieszankę takich ziół, ale wyszła... 















Pomieszałem swoje:

  • bazylia - 1
  • oregano - 1
  • tymianek - 1
  • cząber - 0,5
  • papryczka chili - 0,25
  • listek laurowy 1 na mieszankę
  • płatki czosnku - 0,5
  • można dodać kilka ziaren pieprzu - ja nie dodaję.
Liczby na powyższej liście to proporcje. 
Wszystkie zioła, suszone, mieszam dokładnie w moździerzu, tak, aby poszczególne cząstki były mniej więcej jednakowej wielkości; przechowuję w słoiku. Ważne, aby zioła były dobrej jakości, bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz