piątek, 15 listopada 2013

Kotleciki z kaszy jęczmiennej




Kotleciki przygotowane z kaszy jęczmiennej z kiełkami, podane z sosem i surówką. 
Smaczny, zdrowy i sycący posiłek dla każdego.








Porcja dla 4 - 5 osób:

  • ok. 25 - 30 dag kaszy jęczmiennej (1,5 szklanki)
  • spora garść dowolnych kiełków (np. rzodkiewki)
  • duża cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • tarta bułka - ok. pół szklanki


Kaszę zalej 3 szklankami osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (ok. 20 minut).
Dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.









Na patelni na łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Podsmażaj chwilę i dodaj posiekaną zieleninę.
Wymieszaj wszystko z przestudzoną kaszą.
Dodaj kiełki.






Dodaj jajka i tartą bułkę i wymieszaj wszystko ręką.Bułkę dodawaj stopniowo - masa powinna być na tyle zwięzła, aby kasza dała się formować w kotlety (jak mielone).












Uformowane kotleciki smaż na tłuszczu na złoty kolor.







Podawaj najlepiej z sosem - może być mięsny, grzybowy - jaki lubisz.
Smakują również na zimno z dipem jogurtowo - czosnkowym.
Pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog, spędziłem tutaj kilka godzin i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem. Ogólnie żywność naturalna w naszych czasach to prawdziwy rarytas. Jak mówi powiedzenie jesteś tym co jesz. Doceniam ludzi z pasją bo w naszych czasach jest ich jak na lekartwo. Zapraszam również do mnie www.radiomortalis.blogspot.com
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń