Kotleciki przygotowane z kaszy jęczmiennej z kiełkami, podane z sosem i surówką.
Smaczny, zdrowy i sycący posiłek dla każdego.
Porcja dla 4 - 5 osób:
- ok. 25 - 30 dag kaszy jęczmiennej (1,5 szklanki)
- spora garść dowolnych kiełków (np. rzodkiewki)
- duża cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- po pół pęczka natki pietruszki i koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
- tarta bułka - ok. pół szklanki
Kaszę zalej 3 szklankami osolonego wrzątku i gotuj do miękkości (ok. 20 minut).
Dodaj łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Na patelni na łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Podsmażaj chwilę i dodaj posiekaną zieleninę.
Wymieszaj wszystko z przestudzoną kaszą.
Dodaj kiełki.
Dodaj jajka i tartą bułkę i wymieszaj wszystko ręką.Bułkę dodawaj stopniowo - masa powinna być na tyle zwięzła, aby kasza dała się formować w kotlety (jak mielone).
Uformowane kotleciki smaż na tłuszczu na złoty kolor.
Podawaj najlepiej z sosem - może być mięsny, grzybowy - jaki lubisz.
Smakują również na zimno z dipem jogurtowo - czosnkowym.
Pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.
Pyszny i zdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog, spędziłem tutaj kilka godzin i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem. Ogólnie żywność naturalna w naszych czasach to prawdziwy rarytas. Jak mówi powiedzenie jesteś tym co jesz. Doceniam ludzi z pasją bo w naszych czasach jest ich jak na lekartwo. Zapraszam również do mnie www.radiomortalis.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!