Tabule to potrawa kuchni arabskiej. Ponieważ składa się głównie z warzyw, jest idealna na letni posiłek, często robię ją jako dodatek do mięs z grilla np. do wieprzowych szaszłyków.
Składniki:
- kaszka kuskus - ok. 3/4 szklanki
- dwa - trzy pomidory
- duży zielony ogórek
- pół szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek mięty
- można dodać czerwoną paprykę
Pomidory - natnij skórkę na krzyż, wytnij szypułki, zanurz we wrzątku na dwie - trzy minuty. Zahartuj zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę.
Do miski wsyp kaszkę, dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj.
Ogórka obierz ze skóry, zetrzyj na grubej tarce i również dodaj do kaszki. Wymieszaj. Jeżeli dodajesz paprykę (lub inny składnik) - to pokrój ją w drobną kostkę i wymieszaj z sałatką.
Posiekaj natkę pietruszki, miętę, wymieszaj z sałatką i podawaj.
Ewentualnie możesz doprawić do smaku, ale ja nie widzę potrzeby.
kaszka jest już wcześniej zalana wodą i miękka czy pęcznieje od soku z warzyw?
OdpowiedzUsuńDo miski wsypuję suchą kaszkę. Gdyby była zalana np. bulionem - sałatka zrobi się zbyt wodnista. Wystarczą same warzywa.
UsuńSmacznego.