niedziela, 6 kwietnia 2014

No to klops!



Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops!
Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami.
Wiosenny klops!
Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!






Koszyk produktów:


  • mięso (użyłem kawałka karkówki, ok. 65 dag)
  • bułka - najlepiej czerstwa
  • cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • odrobina masła do smażenia i wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy
  • jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka i 
  • pikantne zioła - do smaku
Do środka (np. u mnie, bo nadzienie może być dowolne)
  • pół pęczka młodych szparagów
  • pół cukinii
  • 6 - 8 suszonych pomidorów z zalewy 

Na łyżce masła zeszklij pokrojoną w piórka cebulę.
Dodaj grubo posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Przestudź.
Bułkę namocz w wodzie (może być w mleku).




Mięso, dobrze odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa.
Dodaj jajko i dokładnie wyrób.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możesz dodać pikantne zioła włoskie.
Całość powinna być dosyć pikantna.


Rozłóż na blacie kawałek pergaminu i natłuść go lekko olejem.
Rozsmaruj na nim mielone mięso w regularny prostokąt, na grubość ok. 1,5 - 2 cm.
Rozłóż na nim szparagi (obetnij zdrewniałe końce i, jeżeli nie są bardzo młode - obierz), pokrojoną w słupki cukinię i pokrojone w kawałki pomidory.




Zawiń całość w roladę, zawiń w natłuszczony papier i włóż na godzinkę do lodówki.






Wyjmij mięso z lodówki, rozpakuj i włóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
Włącz piekarnik (góra - dół, 200 stopni).
Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany, posmaruj mięso z góry odrobiną oliwy i posyp delikatnie tartą bułką.




Piecz ok. 35 - 45 minut, w zależności od wielkości porcji.
Wyjmij i wystudź lekko w formie.








Podawaj na ciepło lub na zimno, z dowolnym sosem i dodatkami, lub tylko z pieczywem.

Tu klops podany z sosem koperkowym, ziemniakami i mizerią.
Polecam zestawienie!

2 komentarze: