Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops!
Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami.
Wiosenny klops!
Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!
Koszyk produktów:
- mięso (użyłem kawałka karkówki, ok. 65 dag)
- bułka - najlepiej czerstwa
- cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- odrobina masła do smażenia i wysmarowania formy
- tarta bułka do wysypania formy
- jajko
- sól, pieprz, ostra papryka i
- pikantne zioła - do smaku
Do środka (np. u mnie, bo nadzienie może być dowolne)
- pół pęczka młodych szparagów
- pół cukinii
- 6 - 8 suszonych pomidorów z zalewy
Dodaj grubo posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Przestudź.
Bułkę namocz w wodzie (może być w mleku).
Dodaj jajko i dokładnie wyrób.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, możesz dodać pikantne zioła włoskie.
Całość powinna być dosyć pikantna.
Rozsmaruj na nim mielone mięso w regularny prostokąt, na grubość ok. 1,5 - 2 cm.
Rozłóż na nim szparagi (obetnij zdrewniałe końce i, jeżeli nie są bardzo młode - obierz), pokrojoną w słupki cukinię i pokrojone w kawałki pomidory.
Zawiń całość w roladę, zawiń w natłuszczony papier i włóż na godzinkę do lodówki.
Zawiń całość w roladę, zawiń w natłuszczony papier i włóż na godzinkę do lodówki.
Włącz piekarnik (góra - dół, 200 stopni).
Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany, posmaruj mięso z góry odrobiną oliwy i posyp delikatnie tartą bułką.
Wyjmij i wystudź lekko w formie.
Tu klops podany z sosem koperkowym, ziemniakami i mizerią.
Polecam zestawienie!
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten klops:-)
OdpowiedzUsuń