Samo zdrowie!
Zielone pierożki z zielonym nadzieniem. Jedynie sos lekko żółty. Ale z zielonymi listkami szałwii.
Szpinak, ricotta, parmezan - włochy na talerzu (Emilia - Romania).
Pierożki to cappelletti - całkiem jak nasze uszka :-)
Składniki (wyszło ok. 100 małych pierożków):
Ciasto:
- 40 dag mąki (25 dag mąki pszennej zwykłej, 15 dag pszennej z pełnego przemiału - razowej)
- 3 jajka
- 1 - 4 łyżki białego wina
- szczypta soli
- 2 łyżki ugotowanego szpinaku
Farsz:
- opakowanie sera ricotta (250 g)
- dwa opakowania młodego szpinaku (ok. 45 dag)
- 10 dag startego parmezanu
- ząbek czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej
- 3 - 4 łyżki białego wina
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa do smażenia.
Sos:
- łyżka masła
- trzy łyżki słodkiej śmietany 18%
- kilka listków świeżej szałwii
- starty parmezan do posypania.
Dwie garście liści szpinaku wrzuć na 5 minut do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i dokładnie odciśnij. Rozdrobnij blenderem.
Mąki (oba rodzaje) wysyp na blat, wymieszaj ze szczyptą soli, zrób zagłębienie i wbij jajka. Dodaj rozdrobniony szpinak i wyrób elastyczne ciasto. W miarę potrzeby dodaj nieco wina, tyle, ile ciasto przyjmie.
Zawiń w folię i odłóż na pół godziny do lodówki.
Szpinak opłucz, zblanszuj i dobrze odsącz.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Odsączony szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko na mocnym ogniu, dodaj posiekany czosnek i podlej niewielką ilością wina. Duś, aż będzie bardzo miękki.
Dopraw do smaku odrobiną soli (pamiętaj, że ricotta ma nieco słony smak, parmezan również), pieprzem i gałką muszkatołową.
Przełóż usmażony, przestudzony szpinak do miski, dodaj ricottę, parmezan i utrzyj blenderem na gładką masę.
Dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Pokrój na kwadraty o boku ok. 4 cm.
Połóż na każdym małą łyżeczkę farszu, sklej dobrze po przekątnej i załóż i sklej końce każdego pierożka tak, aby powstały małe uszka.
Gotuj w dużej ilości osolonej wody ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Przygotuj sos: rozgrzej na patelni masło, wrzuć liście szałwii, podsmaż chwilę i dodaj śmietankę. Smaż jeszcze chwilę mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje.
Ugotowane pierożki wyłóż na podgrzane talerze, polej sosem i od razu podawaj.
Podaj do nich starty parmezan do posypania wg indywidualnych gustów.
Świetny przepis! Z wielką chęcią wypróbuję :). Zapraszam do siebie! ;)
OdpowiedzUsuń... na pierożki? ;-)
OdpowiedzUsuń