piątek, 28 czerwca 2013

Spaghetti con pomodoro

Danie proste, ale nie łatwe. Spaghetti z pomidorami to tak jak pizza - jest tyle wersji ilu kucharzy. Postanowiłem pokazać Wam swoją, bo to danie króluje u mnie w domu przez cały rok. Podstawą jest poznany w Toskanii przepis na "verdurę" - na tej bazie wykonuję zarówno sosy pomidorowe, jak i zupę pomidorową czy np. wołowinę po toskańsku. Właściwie to tak polubiliśmy ten smak, że żadna potrawa z pomidorami nie obejdzie się bez niej.


Składniki:
    Verdura:

  • 2 - 3 gałązki selera naciowego
  • 2 - 3 nieduże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła włoskie
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • pół szklanki czerwonego wina  


     Sos:
  • 2 puszki pomidorów bez skóry - od razu wyjaśnię - uwielbiam polskie pomidory, szczególnie te duże i mięsiste (malinowe), ale na sos się nie nadają. Do sosu można czasami kupić (dopiero późnym latem) pomidory pelatti (podłużne), zwane u nas "Lima"; przez resztę roku wolę z puszki.
  • 1 - 2 suszone pimidory z zalewy
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka listów bazylii (suszonej - łyżeczka)
  • 2 -3 gałązki oregano (suszonego - pół łyżeczki)
    Pozostałe:
  • makaron, najlepiej spaghetti, ale może być inny, raczej cienki - wg apetytu
  • ser - parmezan albo grana padano ( w sezonie może być dojrzały (twardy) oscypek - ale oryginalny, owczy lub pecorino romano - włoski "oscypek")
  • listki bazylii do przybrania


Marchewkę pokrój w półplasterki, seler w ok. 1 cm kostkę, cebulę w dużą kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną oliwę i duś na małym ogniu do zeszklenia wszystkich składników - ich barwa staje się podobna. 



Wrzuć rozgnieciony czosnek, zamieszaj dokładnie, zwiększ płomień i dolej wina. Mieszaj, aż wino odparuje. Dodaj zioła włoskie. Verdura gotowa!


Dołóż pomidory razem z zalewą (w przypadku świeżych trzeba je sparzyć i obrać ze skóry i dodać kilka łyżek soku pomidorowego). Jeżeli używasz ziół suszonych - to dodaj je teraz, świeże - później. Dodaj suszone pomidory i duś na małym ogniu aż pomidory się rozgotują i cały sos zgęstnieje. 
Pod koniec duszenia dodaj świeże zioła. Dopraw do smaku.


Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty - możesz dodać do niego łyżkę - dwie wody z gotowania makaronu.
Odcedzony dokładnie makaron przełóż do miski, polej sosem, udekoruj listkami bazylii i podawaj z utartym parmezanem i czerwonym winem.
Makaron z sosem mieszaj w misce dopiero na stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz