wtorek, 16 lipca 2013

Domowa kiełbasa - cd




Mięso na kiełbasę poleżało 30 godzin w lodówce.
Czas dodać przyprawy i wymieszać.

















Przyprawy utrzyj w moździerzu, czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą.










Mięso zacznij mieszać od najdrobniejszych frakcji - w tym przypadku wołowina i najgorsze części łopatki. W trakcie mieszania dodaj odrobinę wody i stopniowo przyprawy.
Jeżeli pierwszą część mięsa wyrobisz na kleistą masę - dodaj drugą część posiekanej łopatki.
W trakcie mieszania możesz jeszcze powyjmować pozostałe w masie ścięgna i bardziej tłuste kawałki. Jeżeli mięso jest siekane, a nie mielone - zawsze takie zostaną.
Dodaj grubo krojone najlepsze mięso i wyrabiaj dalej. W razie potrzeby dolewaj przegotowanej, ostudzonej wody. W sumie nie więcej niż szklankę.
Na koniec dodaj słoninę i wszystko dokładnie wymieszaj. Łączny czas wyrabiania takiej ilości mięsa to minimum 45 - 60 minut.



Wyrobioną mieszankę włóż z powrotem do lodówki. Tym razem na minimum 3 -4 dni. Dalej musisz uzbroić się w cierpliwość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz