Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
wtorek, 16 lipca 2013
Domowa kiełbasa - cd
Mięso na kiełbasę poleżało 30 godzin w lodówce.
Czas dodać przyprawy i wymieszać.
Przyprawy utrzyj w moździerzu, czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą.
Mięso zacznij mieszać od najdrobniejszych frakcji - w tym przypadku wołowina i najgorsze części łopatki. W trakcie mieszania dodaj odrobinę wody i stopniowo przyprawy.
Jeżeli pierwszą część mięsa wyrobisz na kleistą masę - dodaj drugą część posiekanej łopatki.
W trakcie mieszania możesz jeszcze powyjmować pozostałe w masie ścięgna i bardziej tłuste kawałki. Jeżeli mięso jest siekane, a nie mielone - zawsze takie zostaną.
Dodaj grubo krojone najlepsze mięso i wyrabiaj dalej. W razie potrzeby dolewaj przegotowanej, ostudzonej wody. W sumie nie więcej niż szklankę.
Na koniec dodaj słoninę i wszystko dokładnie wymieszaj. Łączny czas wyrabiania takiej ilości mięsa to minimum 45 - 60 minut.
Wyrobioną mieszankę włóż z powrotem do lodówki. Tym razem na minimum 3 -4 dni. Dalej musisz uzbroić się w cierpliwość.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz