środa, 11 września 2013

Żeberka duszone w pomidorach




Za oknem już nie jesień, ale wręcz zima, leje, 10 stopni... naszła mnie ochota no coś kalorycznego.A co, jak szaleć to szaleć - podwójne żeberka.
Ale żeby nie było tak bardzo "nie trendy", to duszone w pomidorach :-)







Dla 3 - 4 osób:

  • pasek żeberek (mięsnych)
  • ok. 60 dag mięsistych pomidorów
  • 2 - 3 gałązki selera naciowego
  • duża szalotka
  • łyżka tłuszczu (może być smalec)
Marynata do żeberek:
  • łyżka musztardy
  • łyżka majeranku
  • pół łyżeczki cząbru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół szklanki piwa

Posiekany czosnek utrzyj z solą i dodaj pozostałe składniki marynaty.
Dokładnie wymieszaj i włóż mięso pokrojone na porcje. Lekko wmasuj marynatę i odstaw na minimum godzinę. Obróć mięso kilka razy.
Rozgrzej w dużym rondlu tłuszcz i opiecz oczyszczone z marynaty żeberka ze wszystkich stron na rumiano. Dolej trochę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie (ok. godziny).
Zdejmij pokrywkę i odparuj sos.


Wrzuć teraz na patelnię obrane ze skóry pomidory, posiekaną szalotkę i posiekany seler naciowy.
Duś jeszcze ok. pół godziny pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
Zdejmij pokrywkę i duś w dalszym ciągu, aż cały sos zgęstnieje.





 Podawaj z ziemniakami w mundurkach i zielonym ogórkiem (pokrojony w cienkie plasterki, posypany grubo mielonym pieprzem i drobno siekanym szczypiorkiem).
Kufel jasnego nie zawadzi ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz